Daniëlle Bakhuis vertelt over haar nieuwe boek!

11 December 2019

Daniëlle Bakhuis vertelt over haar nieuwe boek!

In oktober verscheen het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis, Clownsnacht! Een boek bomvol met jouw grootste angsten, van clowns en verdachte schaduwen tot kriebelende spinnen en duistere kelders… Wij spraken Daniëlle over haar inspiratie voor Clownsnacht, haar liefde voor horror en natuurlijk haar eigen angsten! En misschien licht ze wel een tipje van de sluier over het onderwerp van haar volgende boek…

 

De vorige boeken die je bij Best of YA hebt uitgegeven, De eliminatie en De executie, zijn allebei thrillers. Clownsnacht valt door de opbouw en het plot duidelijk in de categorie horror. Waarom heb je er voor gekozen om naar het horrorgenre te switchen?

‘Ik vind het leuk om thrillers te schrijven, maar ik vind het ook heel erg leuk om horror te schrijven. Beide genres wil ik daarom ook graag blijven doen! Het idee om horror te schrijven komt vooral door de schoolbezoeken die ik doe. Ik geef workshops voor verschillende klassen, en de leerlingen die ik dan spreek zijn vaak tussen de twaalf en vijftien jaar. Als ik daar vertel over mijn boeken, verwachten de leerlingen vaak dat ik horrorverhalen schrijf. Bij De eliminatie bijvoorbeeld, waarin een groep mensen wordt opgesloten in een garage en de helft moet worden geëlimineerd, wordt vaak verwacht dat de mensen in de groep elkaar afslachten. Terwijl het veel meer een psychologische thriller is! Jongeren houden van de sensatiedie horror geeft. Daarnaast was ik vroeger zelf ook heel erg fan van horror.’

Hoe is het idee voor Clownsnacht ontstaan?

‘Vooral door de killerclowns-hype die er een paar jaar geleden was. Clowns zijn gewoon eng, en ze komen vaak op heel veel verschillende manieren in verhalen terug! En er zit natuurlijk een bekend verhaal achter: de urban legend van het clownstandbeeld. Niemand wordt er blij van als je bij iemand thuis komt die een clownstandbeeld in huis heeft… Daar krijg je toch meteen kippenvel van?’

Clownsnacht schreef je, anders dan De eliminatie en De executie, voor een doelgroep van twaalf jaar en ouder. Hoe heb je er tijdens het schrijven op gelet dat Clownsnacht niet te eng en gruwelijk werd voor de doelgroep?

‘Er is natuurlijk een dunne scheidingslijn tussen jeugd en YA, daar heb ik ook wel een goede balans in moeten vinden. Waar ik vooral op heb gelet is dat ik niet teveel beeldspraak gebruik, en geen lange filosofische stukken die je in YA-boeken wel zou kunnen verwerken.’

Was het eng om Clownsnacht te schrijven? Werd je niet bang door wat je zelf aan het schrijven was?

‘Het leuke aan horrorverhalen is dat ze eigenlijk heel veilig zijn. Het zit allemaal in je hoofd, en toch heb je het gevoel dat je heel veel hebt beleefd, terwijl er eigenlijk niks is gebeurd. Als ik lang heb geschreven merk ik wel dat ik erg kan blijven hangen in mijn angst. Je leeft je natuurlijk toch heel erg in met wat je aan het schrijven bent! Ik ben bewust van het feit dat het werk is, dat ik weet welke trucjes ik kan gebruiken op papier om de lezer bang te maken, maar onbewust blijf ik zelf ook weleens in die emotie hangen. Het helpt om iets totaal anders te gaan doen en even uit dat verhaal te stappen. Ik lees altijd andere boeken tussendoor, en een luchtige serie opzetten zoals Friends helpt ook.’ 

Je hebt een bijzondere hint in je boek verstopt over de clown uit het verhaal. Achterin vertel je hoe je die kan vinden. Werd het schrijven lastiger door een hint te verstoppen? Hoe heb je dat opgelost?

‘Ik was al halverwege Clownsnacht toen ik het idee kreeg om een hint te gaan verstoppen, dus heb ik het boek er heel bewust op aangepast. Ik heb er specifiek woorden voor uitgezocht om in de hoofdstukken te verwerken. Schrijven is altijd puzzelen, dus ik vond het niet vervelend om te doen!’ 

Hoe is jouw interesse in het thriller- en horrorgenre ontstaan?

‘Vroeger, toen ik twaalf tot vijftien jaar oud was, huurde ik samen met vriendinnen veel horrorfilms. We verslonden die films! Nu ik wat ouder ben kan ik wat minder goed tegen horrorfilms dan toen ik jong was, vooral door al dat bloed, haha.’ 

Wat is je eigen grootste nachtmerrie? En is dat, naast urban legends, ook een inspiratie voor Clownsnacht geweest?

‘Ik vind vogels echt verschrikkelijk! Eigenlijk vind ik alles wat vleugels heeft eng. Kippen, duiven, mussen, merels… Die angst heb ik niet gebruikt in Clownsnacht, maar de dingen die ik voel als ik bang ben gebruik ik wel als inspiratie. Ondanks dat probeer ik te denken als schrijver. Hoe reageert iemand als die bang is? Wat gebeurt er met je lichaam? Dat komt wel terug in Clownsnacht!’ 

Denk je dat je nog lang thrillers en horrorboeken blijft schrijven, of wil je ook een keer een totaal andere kant op?

‘Toen ik begon met schrijven schreef ik vooral romantische boeken. De artikelen die ik schreef voor het tijdschrift Fancy gingen namelijk vooral over de liefde, en omdat ik inmiddels veel over dat onderwerp wist, dacht ik dat mijn boeken daar ook over moesten gaan. Totdat ik besefte dat ik spannende boeken schrijven veel leuker vond. Ik houd ontzettend van spannende boeken, dus waarom zou ik ze niet zelf schrijven? Thrillers passen veel beter bij mij! Daarom ben ik uiteindelijk geswitcht, en ik weet ook zeker dat ik binnen dit genre boeken wil blijven schrijven.’

Wat staat er voor je volgende boek op de planning?

‘Ik ben nu bezig met mijn volgende jeugdhorror. Hier komt een nieuwe urban legend in voor, dit keer een hele bekende. Een van de legendes die terugkomt is namelijk Bloody Mary. Naast haar bloederige verhaal wil ik ook wat meer de geschiedenis van de legende in duiken. Deze keer zit er ook weer een hint verstopt in het verhaal, maar niet zoals je gewend bent van Clownsnacht…’  

 

Meer in deze rubriek

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 2'

Kijk hier welke boekhandel bij jou in de buurt zit!

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 1'

Kijk hier bij welke boekhandel je moet zijn!

Boekenleggers 'Hof van zilveren vlammen'

Klik hier om te zien waar deze verkrijgbaar zijn!

7 vragen aan Daniëlle Bakhuis

Of  Daniëlle zelf ooit iets bovennatuurlijks heeft meegemaakt? Lees het hier!

Pages

Meer in deze rubriek

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 2'

Kijk hier welke boekhandel bij jou in de buurt zit!

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 1'

Kijk hier bij welke boekhandel je moet zijn!

Boekenleggers 'Hof van zilveren vlammen'

Klik hier om te zien waar deze verkrijgbaar zijn!

7 vragen aan Daniëlle Bakhuis

Of  Daniëlle zelf ooit iets bovennatuurlijks heeft meegemaakt? Lees het hier!

Vijf easter eggs die Daniëlle Bakhuis verstopte in Het huis zonder einde

Had jij ze allemaal ontdekt?

5 weetjes over De Virgin!

Daniëlle Bakhuis vertelt over haar verhaal voor 3PAK!

Drie vragen aan Daniëlle Bakhuis

De executie is genomineerd voor de Jonge Jury 2020!

Drie vragen aan Buddy Tegenbosch

Match is genomineerd voor de Jonge Jury 2020!

Hoe overleef je het genadejaar?

Dit zouden de winnaars van de ambassadeurs-actie doen

Kim Liggett

Tien vragen aan Kim Liggett!

Leer de auteur nu écht kennen!

Coole YA-outfits voor Halloween

Vier outfittips voor booklovers!

Interview met Kim Liggett

Een lekkere longread zonder spoilers!

De beste schrijftips van YA-auteurs

Altijd al YA-schrijver willen worden? Lees hier de beste tips van je favoriete auteurs.

5x YA-contemporary om de hittegolf mee door te komen

Lees hier de allerleukste zomer-leestips.

YA-boeken horoscoop

YA-leestips gebaseerd op je sterrenbeeld.

ijsjes

Kies een ijsje en wij kiezen je summer read!

Geen inspiratie? Doe de quiz!

5x boeken die deze zomer in je koffer moeten

Deze boeken moet je gelezen hebben deze zomer. Met dit artikel weet je meteen wat je in moet pakken!

De boeken die mij vormden - een essay door Helena Fox

Lees hier het tweede essay van de auteur van het indringende boek Steeds verder weg

boek

Quiz: Raad het boek bij de quote

Uit welk boek of van welke auteur komt de quote? Test je YA-kennis!

Het ik- en niet-ik-meisje: het verhaal van Steeds verder weg

Lees vast een sneak peek van het indringende boek Steeds verder weg.

Spannende Boekenweken bij Best of YA

Zeven leestips voor thrillerlezers

Dagboek van een summoner

Retellings: YA-boeken gebaseerd op een klassieker

Vijf leestips voor wie van klassiekers houdt!

Vakantieliteratuur

YA-leestips gebaseerd op je vakantiebestemming

Ik ga op reis en ik neem mee… Een boek!

Vraag het Lieve Linda

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Twee kunnen een geheim bewaren als er één dood is…

Spannende YA van thrillerschrijver Karen McManus

Vraag het lieve Linda!

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Vraag het lieve Linda! #maart

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Dit gebeurde er in het eerste deel van De Graces

Begin goed voorbereid aan Vervloekingen met deze samenvatting!

Vraag het lieve Linda! #januari

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Vraag het lieve Linda! #december

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Maak kennis met de personages uit Mortal Engines!

Nog een week tot de film! 

Vraag het Lieve Linda! #november

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Onze favoriete Halloween-kostuums: Percy Jackson

Trek je Kamp Halfbloed-shirt maar vast uit de kast! 

Onze favoriete Halloween-kostuums: Katniss van De Hongerspelen

Als Katniss ben je met Halloween helemaal on fire!

Onze favoriete Halloween-kostuums: Feyre

Schitter tijdens Halloween als Feyre uit de Hof van doorns en rozen-serie!

Onze favoriete Halloween-kostuums: Emika van Warcross

Met deze tips rock je straks je Halloween Emika-look! 

Vraag het Lieve Linda! #oktober

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Sneak preview: Handboek van een Summoner

Een must-have voor alle Summoner-fans! 

5 redenen waarom je Mortal Engines moet lezen

Nog maar een paar dagen tot de verschijning van dit langverwachte boek!

Vraag het Lieve Linda!

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Royals

Royals: hoe overleef je een royal wedding?

De sappigste verhalen uit de wereld van kronen, tronen en huidskleurige panty’s!

Recept: susbloemcocktail uit Carve the mark

Perfect voor bij een zomerse barbecue

6 redenen waarom je de Summoner-serie móét lezen

Laat je snel overtuigen!

Carve the Mark: hoe zat het ook alweer?

Geen tijd voor een reread? We zetten alles voor je op een rijtje. 

Zeven feitjes over Midnight Sun

Over het boek én de film!

Divergent

Recept: Onverschrokkenheid-taart

Geen kerststress voor het toetje dit jaar!

Als uitgever naar de beurs

Susanne vertelt over haar avonturen op de Frankfurter Buchmesse

QUIZ: blink jij uit in demonologie?

Weet jij alles van demonen en Vocans Academie?

Quiz: wie is jouw goddelijke ouder?

In welk Kamp Halfbloed-huis hoor jij thuis?

IkleesNLs

#IkleesNLs

Uitgever Susanne legt uit waarom.

Carve the mark

Echte Boekentijgers lezen…

(Leesclubtips over) Carve the mark van Veronica Roth!