De best schrijftips van YA-auteurs

26 July 2019

De beste schrijftips van YA-auteurs

Op onze website interviewen we vaak onze favoriete YA-auteurs om hen het hemd van het lijf te vragen. Omdat we weten dat veel van jullie ook graag schrijven, stellen we vaak vragen over het schrijfproces van auteurs. Inmiddels hebben we daarom heel veel nuttige schrijftips en ervaringen van auteurs bij elkaar verzameld en vandaag zetten we die allemaal even op een rijtje voor jullie.

Helena Fox

Veel van onze lezers willen waarschijnlijk ook graag schrijvers worden. Heb je misschien wat tips voor jonge schrijvers die proberen hun boek te laten publiceren?

Het belangrijkste is om in jezelf te geloven; je bent een schrijver vanaf het moment dat je een schrijver wilt zijn en begint met schrijven. Wij schrijvers zijn grappige, gevoelige mensen, en we bewandelen allemaal hetzelfde pad – we krijgen allemaal te maken met afwijzing, we schrijven allemaal onhandige zinnen en slechte eerste versies, maar we houden allemaal van woorden en vinden het belangrijk om verhalen te vertellen uit de grond van ons hart. Tegen beginnende schrijvers zou ik willen zeggen: jouw woorden en jouw verhaal zijn belangrijk. Ik geloof in jou!

Lees hier het volledige interview met Helena Fox over de inspiratie voor Steeds verder weg.

Nic Stone

Wat zijn je tips voor lezers die op een dag zelf schrijver willen worden?

1. Lees. Veel. Je zult onbewust heel veel leren.
2. Schrijf. Zonder erover na te denken of mensen het ‘leuk’ zullen vinden en of het goed genoeg is.
3. Luister af. Er is geen betere manier om te leren hoe je dialoog schrijft, hoe mensen zich gedragen, hun emoties uiten en wat ze drijft, dan door te luisteren naar hun gesprekken. In het geheim, natuurlijk.

Lees hier het volledige interview met Nic Stone over haar boeken Zij en ik en Wat zou Martin doen?

Suzanne Collins

Sommige romanschrijvers beginnen met een personage en vinden vervolgens een verhaal dankzij dat personage, maar ik geloof dat je bij De Hongerspelen eerst het idee voor het verhaal had en daarna Katniss er pas bij kwam. Waar kwam ze vandaan?  

Katniss verscheen bijna onmiddellijk nadat ik het idee kreeg. Ze stond bij haar bed met die pijl-en-boog. Tijdens The Underland Chronicles heb ik veel onderzoek gedaan naar verschillende soorten wapens. Ik maakte toen weinig gebruik van boogschutters omdat ze licht nodig hebben en de Underland heeft weinig natuurlijke lichtinval. Maar een pijl-en-boog kan met de hand gemaakt worden, van een afstand worden afgeschoten en kan ook gebruikt worden als wapen als het verhaal overgaat in oorlog. Katniss was een geboren boogschutter.

Haar naam kwam later, toen ik onderzoek deed naar overlevingstechnieken en specifiek naar eetbare planten. In een van mijn boeken vond ik het Pijlkruid, een plant met pijlpuntvormige bladeren, en hoe meer ik erover las, hoe meer het haar leek te weerspiegelen. De Latijnse naam heeft dezelfde wortels als het woord Sagittarius, de boogschutter. De eetbare knolwortels kon ze verzamelen, de pijlpuntvormige bladeren waren haar verdediging, en de kleine witte bloesems hield de traditie van bloemennamen, zoals Rue en Primrose, in stand. Ik heb de lijst met alternatieve namen bekeken, maar Katniss won het gemakkelijk van Swamp Potato en Duck Potato. Wat haar stem betreft, was ik niet van plan om in de eerste persoon te schrijven. Ik dacht dat het boek in de derde persoon zou zijn zoals The Underland Chronicles. Maar toen ik aan het werk ging en de eerste pagina’s zichzelf leken te schrijven in de eerste persoon was net het alsof Katniss zei: “Aan de kant, dit is mijn verhaal.” Dus ik liet haar.

Lees hier het volledige interview van David Levithan met Suzanne Collins. Lees ook dit artikel over het beste nieuws Hongerspelen nieuws OOIT!

Daniëlle Bakhuis

Hoe is het idee voor De eliminatie ontstaan?

De hoofdpersoon uit wiens ogen je het verhaal leest, is de zestienjarige Chleo van Doren. Om de druk extra op te voeren, moest ik er voor zorgen dat het een karakter werd dat niet gewend was om voor zichzelf op te komen. In het eerste hoofdstuk schrijf ik bijvoorbeeld dat ze op een dag haar aantal woorden kan tellen, omdat ze zo weinig praat. Extra spannend, want in de situatie waarin ze terecht komt, móet ze natuurlijk wel haar mond opentrekken om te overleven.

Ik had nu een hoofdpersoon (de zestienjarige Chleo van Doren), een oude man, een man die er heel ziek uit zag en een jonge moeder met een baby. Vijf prima figuren, maar ik wilde nog een aantal karakters erbij om het verhaal nog kleurrijker te maken. Dat was één van de leukste dingen om te verzinnen, want ik hoefde geen rekening te houden met leeftijd of geslacht. Ik heb onder anderen nog een miljonair, een beroemde violiste en een gevlucht jongetje dat de taal niet spreekt toegevoegd.

Lees hier de volledige column van Daniëlle Bakhuis over De Eliminatie, of dit artikel over De executie. Bekijk ook alvast de cover van haar nieuwe boek Clownsnacht die in oktober verschijnt!

Taran Matharu

Hoe ben je op het verhaal voor de Summoner-trilogie gekomen? 

Geschiedenis speelde een grote rol, twee tijdperken in het bijzonder. Allereerst de middeleeuwen; de gevechten, de politieke intriges, de belangrijke rol van familie, erfgoed en opvolging. Ten tweede de achttiende eeuw, een tijdperk van grote koninkrijken, botsingen van culturen en rassendiscriminatie. Ze gebruikten in die tijd zowel moderne als minder moderne wapens; musketten, pistolen en kanonnen, maar ook zwaarden en paarden. Al deze wapens zie je terug in De nieuweling.

Lees hier het volledige interview met Taran Matharu over de  Summoner-serie.

Mirjam Mous

Hoe ontstond het idee voor Het Eos-project?

Mijn moeder had een stapel oude spellen van zolder gehaald. Of ik ze nog wilde hebben? Een dierenkwartet, mikado, mens-erger-je-niet, allerlei puzzels. En mijn goocheldoos van vroeger. Ik bekeek de met sterrenpapier beplakte kartonnen kokers en het koord waar je een sjaaltje uit tevoorschijn kon toveren. Op dat moment werd Mink Bekkering geboren. Het hoofdpersonage van Het Eos-project. Hij houdt van goochelen en wil later een groot illusionist worden.
De arme jongen had pech. Voor het zover was, zou ik hem in de ellende moeten storten. Per slot van rekening ging het hier om een thriller. Ik besloot meteen heftig te beginnen: Mink is op de vlucht, kan niemand vertrouwen en is doodsbang. 

Lees hier het volledige artikel van Mirjam Mous over Het EOS-project.

Iris Boter

Hoe lang heb je erover gedaan om Mislukt te schrijven?

Mislukt is van al mijn boeken het boek waar ik het langst aan gewerkt heb. In totaal heb ik ongeveer drie jaar daadwerkelijk geschreven aan het boek, maar het idee is veel ouder.

In 1997 droomde ik dat ik een bestseller had geschreven. Toen ik wakker werd wist ik nog ongeveer waar het verhaal over ging en ik schreef het snel op. Na meerdere pogingen om het daadwerkelijke boek te schrijven gaf ik het echter op. Een paar jaar geleden probeerde ik het toch opnieuw en dit keer lukte het!

Lees hier het volledige interview met Iris Boter over haar boek Mislukt.

Caleb Roehrig

Wat is het beste aan schrijver zijn?

Mijn hele leven lang dwalen er al verhalen door mijn hoofd, dus ik denk dat het beste aan schrijver zijn is dat ik ze eindelijk kan delen met andere mensen. Het is fantastisch om te zien hoe een lezer een verbintenis aangaat met de personages die ik gecreëerd heb, die ooit alleen voor míj bestonden. Het tweede beste ding is dat ik kan werken in mijn pyjama en dat dat niemand iets uit maakt.

Lees hier meer over Caleb Roehrig’s boeken: Dwaalspoor en Voor het laatst gezien

Veronica Roth

Waar kwam je inspiratie voor Carve the Mark vandaan?

Ik heb het idee dat mijn inspiratie voor deze serie overal vandaan kwam! Maar vooral van mijn reizen. Ik heb een internationale tour gedaan voor Divergent toen ik al bezig was met Carve the Mark. Sommige passages schreef ik in Amsterdam, andere in Polen en Duitsland. En al heb ik me toen niet aangepast aan de cultuur of taal van het land waarin ik was, alleen al het gevoel dat je ondergedompeld bent in een stad die vreemd voor je is, maar een rijke geschiedenis heeft, was heel inspirerend.

Lees hier meer over Carve the Mark en het tweede deel, The Fates Divide.

Meer in deze rubriek

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 2'

Kijk hier welke boekhandel bij jou in de buurt zit!

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 1'

Kijk hier bij welke boekhandel je moet zijn!

Boekenleggers 'Hof van zilveren vlammen'

Klik hier om te zien waar deze verkrijgbaar zijn!

7 vragen aan Daniëlle Bakhuis

Of  Daniëlle zelf ooit iets bovennatuurlijks heeft meegemaakt? Lees het hier!

Pages

Meer in deze rubriek

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 2'

Kijk hier welke boekhandel bij jou in de buurt zit!

Promotiemateriaal van 'Heartstopper deel 1'

Kijk hier bij welke boekhandel je moet zijn!

Boekenleggers 'Hof van zilveren vlammen'

Klik hier om te zien waar deze verkrijgbaar zijn!

7 vragen aan Daniëlle Bakhuis

Of  Daniëlle zelf ooit iets bovennatuurlijks heeft meegemaakt? Lees het hier!

Vijf easter eggs die Daniëlle Bakhuis verstopte in Het huis zonder einde

Had jij ze allemaal ontdekt?

5 weetjes over De Virgin!

Daniëlle Bakhuis vertelt over haar verhaal voor 3PAK!

Drie vragen aan Daniëlle Bakhuis

De executie is genomineerd voor de Jonge Jury 2020!

Drie vragen aan Buddy Tegenbosch

Match is genomineerd voor de Jonge Jury 2020!

Daniëlle Bakhuis vertelt over haar nieuwe boek!

Lees alles over Clownsnacht

Hoe overleef je het genadejaar?

Dit zouden de winnaars van de ambassadeurs-actie doen

Kim Liggett

Tien vragen aan Kim Liggett!

Leer de auteur nu écht kennen!

Coole YA-outfits voor Halloween

Vier outfittips voor booklovers!

Interview met Kim Liggett

Een lekkere longread zonder spoilers!

5x YA-contemporary om de hittegolf mee door te komen

Lees hier de allerleukste zomer-leestips.

YA-boeken horoscoop

YA-leestips gebaseerd op je sterrenbeeld.

ijsjes

Kies een ijsje en wij kiezen je summer read!

Geen inspiratie? Doe de quiz!

5x boeken die deze zomer in je koffer moeten

Deze boeken moet je gelezen hebben deze zomer. Met dit artikel weet je meteen wat je in moet pakken!

De boeken die mij vormden - een essay door Helena Fox

Lees hier het tweede essay van de auteur van het indringende boek Steeds verder weg

boek

Quiz: Raad het boek bij de quote

Uit welk boek of van welke auteur komt de quote? Test je YA-kennis!

Het ik- en niet-ik-meisje: het verhaal van Steeds verder weg

Lees vast een sneak peek van het indringende boek Steeds verder weg.

Spannende Boekenweken bij Best of YA

Zeven leestips voor thrillerlezers

Dagboek van een summoner

Retellings: YA-boeken gebaseerd op een klassieker

Vijf leestips voor wie van klassiekers houdt!

Vakantieliteratuur

YA-leestips gebaseerd op je vakantiebestemming

Ik ga op reis en ik neem mee… Een boek!

Vraag het Lieve Linda

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Twee kunnen een geheim bewaren als er één dood is…

Spannende YA van thrillerschrijver Karen McManus

Vraag het lieve Linda!

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Vraag het lieve Linda! #maart

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Dit gebeurde er in het eerste deel van De Graces

Begin goed voorbereid aan Vervloekingen met deze samenvatting!

Vraag het lieve Linda! #januari

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Vraag het lieve Linda! #december

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Maak kennis met de personages uit Mortal Engines!

Nog een week tot de film! 

Vraag het Lieve Linda! #november

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Onze favoriete Halloween-kostuums: Percy Jackson

Trek je Kamp Halfbloed-shirt maar vast uit de kast! 

Onze favoriete Halloween-kostuums: Katniss van De Hongerspelen

Als Katniss ben je met Halloween helemaal on fire!

Onze favoriete Halloween-kostuums: Feyre

Schitter tijdens Halloween als Feyre uit de Hof van doorns en rozen-serie!

Onze favoriete Halloween-kostuums: Emika van Warcross

Met deze tips rock je straks je Halloween Emika-look! 

Vraag het Lieve Linda! #oktober

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Sneak preview: Handboek van een Summoner

Een must-have voor alle Summoner-fans! 

5 redenen waarom je Mortal Engines moet lezen

Nog maar een paar dagen tot de verschijning van dit langverwachte boek!

Vraag het Lieve Linda!

Heb je een typisch YA-probleem? Linda lost het op!

Royals

Royals: hoe overleef je een royal wedding?

De sappigste verhalen uit de wereld van kronen, tronen en huidskleurige panty’s!

Recept: susbloemcocktail uit Carve the mark

Perfect voor bij een zomerse barbecue

6 redenen waarom je de Summoner-serie móét lezen

Laat je snel overtuigen!

Carve the Mark: hoe zat het ook alweer?

Geen tijd voor een reread? We zetten alles voor je op een rijtje. 

Zeven feitjes over Midnight Sun

Over het boek én de film!

Divergent

Recept: Onverschrokkenheid-taart

Geen kerststress voor het toetje dit jaar!

Als uitgever naar de beurs

Susanne vertelt over haar avonturen op de Frankfurter Buchmesse

QUIZ: blink jij uit in demonologie?

Weet jij alles van demonen en Vocans Academie?

Quiz: wie is jouw goddelijke ouder?

In welk Kamp Halfbloed-huis hoor jij thuis?

IkleesNLs

#IkleesNLs

Uitgever Susanne legt uit waarom.

Carve the mark

Echte Boekentijgers lezen…

(Leesclubtips over) Carve the mark van Veronica Roth!