Terug naar de dinosauriërs

17 September 2016

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

In Mislukt, het nieuwe boek van Iris Boter, belandt de verlegen Loïs per ongeluk in het verleden en krijgt ze zo de kans om haar eigen leven te veranderen. Reza en Joost van het Best of YA Promoteam hadden een leuk skypegesprek met Iris Boter waarin ze haar van alles vroegen over schrijven, tijdreizen en meer!

Hoe lang heb je erover gedaan om Mislukt te schrijven?
Mislukt is van al mijn boeken het boek waar ik het langst aan gewerkt heb. In totaal heb ik ongeveer drie jaar daadwerkelijk geschreven aan het boek, maar het idee is veel ouder.

In 1997 droomde ik dat ik een bestseller had geschreven. Toen ik wakker werd wist ik nog ongeveer waar het verhaal over ging en ik schreef het snel op. Na meerdere pogingen om het daadwerkelijke boek te schrijven gaf ik het echter op. Een paar jaar geleden probeerde ik het toch opnieuw en dit keer lukte het!

Waarom besloot je een boek over tijdreizen te schrijven?
Dat was iets wat het verhaal zelf nodig had en ook iets wat uit die oorspronkelijke droom kwam. Ik vond tijdreizen trouwens best een lastig onderwerp, maar toen ik uiteindelijk regels over tijdreizen voor mezelf had opgesteld ging het veel makkelijker. 

Als je net als Loïs terug in de tijd kon gaan, naar welk tijdperk zou je dan willen reizen?
Ik denk dat ik dan wel naar de negentiende eeuw zou willen. Ik heb waarschijnlijk een veel te romantisch beeld van die tijd, maar het lijkt me leuk om te zien hoe de mensen toen leefden. Verder zou ik graag mijn voorouders willen ontmoeten. 

Als je zelf een gebeurtenis in je eigen leven kon veranderen, welke zou dat dan zijn?
Het is misschien een cliché-antwoord, maar mijn vader is vrij jong overleden. Dat zou ik natuurlijk wel graag ongedaan willen maken. Verder zou ik willen zorgen dat ik naast de kunstacademie ook meteen een schrijfopleiding had gedaan, wie weet had ik dan veel eerder een boek kunnen uitgeven!

Als je één gebeurtenis uit de geschiedenis van de aarde bij zou mogen wonen, welke zou dit dan zijn?
Oeh, lastig! Ik denk dat het me wel heel indrukwekkend lijkt om dinosauriërs in het echt te zien. Het lijkt me ook spannend om mee gaan op een ontdekkingsreis naar een onbekend land. Ik zou ook wel willen zien hoe het in de jaren ’60 in Amsterdam was tussen de hippies. Mijn moeder zegt altijd dat ze toen een heel braaf meisje was, dus ik zou haar dan wel mee willen slepen naar een feestje!

Zou je terug in de tijd willen gaan om één van je verhalen aan te passen?
Stiekem zou ik al mijn verhalen willen aanpassen, meestal qua schrijfstijl, maar soms ook de gebeurtenissen. Ik heb ondertussen zoveel geleerd over schrijven. Het is maar goed dat ik niet kan tijdreizen, anders zou ik wel heel lang bezig blijven!

Wil je nog meer lezen over Iris Boter? Lees dan snel deel twee van dit interview op Read Watch Avoid en deel drie op NerdyGeekyFanboy

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu