Historie, cultuur en Pokémon

14 May 2017

Geïnspireerd door historie, cultuur en Pokémon

Taran Matharu begon op 22-jarige leeftijd met het schrijven van De nieuweling op Wattpad, waar hij inmiddels meer dan 37.000 volgers heeft. Zijn inspiratie haalde hij overal vandaan: uit de geschiedenis, van bestaande fantasyverhalen en uit zijn reizen over de hele wereld.

Wilde je altijd al schrijver worden?
Zeker weten! Ik begon aan mijn eerste boek toen ik negen jaar oud was en ik heb er twee jaar lang aan gewerkt. Het ging over de strijd tegen de gemene heks Widower, die over het land wilde heersen. De helden van het verhaal waren de leden van een familie, de Wizswords, die geleid werd door de tovenaar Nilrem en zijn kleinkinderen Narat en Revilo.

Het interessantste aan het boek waren Nilrems bondgenoten, de miermensen, die ongeveer zo groot waren als een duim. Ze hadden een hele eigen beschaving, met bijen die ze als rijdier gebruikten, sprinkhanen, kevers en weggetjes en huisjes op het terrein bij Nilrems kasteel. Ik vind het nog steeds wat hebben. Het grappige is dat mijn moeder het boek geweldig vindt en denkt dat ik het zou moeten uitgeven. Zo nu en dan probeert ze me over te halen om het online te zetten of het aan iemand te laten zien. Ze zal altijd mijn grootste fan zijn.

Hoe ben je op het verhaal voor de Summoner-trilogie gekomen? 
Geschiedenis speelde een grote rol, twee tijdperken in het bijzonder. Allereerst de middeleeuwen; de gevechten, de politieke intriges, de belangrijke rol van familie, erfgoed en opvolging. Ten tweede de achttiende eeuw, een tijdperk van grote koninkrijken, botsingen van culturen en rassendiscriminatie. Ze gebruikten in die tijd zowel moderne als minder moderne wapens; musketten, pistolen en kanonnen, maar ook zwaarden en paarden. Al deze wapens zie je terug in De nieuweling.

Uit bestaande mythen en legendes adopteerde ik griffioenen, salamanders, minotaurussen, golems en hydra’s, om er maar een paar te noemen, maar ook minder bekende wezens als de kannibalistische Wendigo, Raiju met bliksemkrachten en de griffioenachtige Chamrosh. Natuurlijk bedacht ik ook mijn eigen unieke demonen, maar mijn liefde voor mythologische figuren van over de hele wereld heeft me erg beïnvloed. 

Tijdens mijn reizen heb ik kennisgemaakt met verschillende, fascinerende culturen. Van de Aboriginals in Australië tot de inheemse stammen van het Amazonegebied. Ik ben in woestijnen geweest en in regenwouden, diep in de oceaan en hoog boven op een berg, ik heb besneeuwde woestenijen gezien en het heuvelachtige Engelse platteland. Dit alles was mijn inspiratie voor de geografie van Hominum, en ook voor de historie en culturen van de verschillende rassen in het boek. 

Tot slot heb ik gebruik gemaakt van mijn favoriete elementen uit fantasyverhalen. De magische scholen uit EarthseaHarry Potter en Discworld, de verschillende rassen uit In de ban van de ringSkyrim en Redwall, de portalen naar andere werelden uit De Kronieken van Narnia en Stargate en zelfs de vriendschappen met bijzondere wezens uit Pokémon.

Is Fletcher gebaseerd op iemand die je kent? 
Fletcher heeft veel gemeen met de jongere versie van mezelf; rebellerend tegen onrechtvaardigheid en op zoek naar zijn eigen plek in de wereld. Maar ook sommige van Othello’s ervaringen als de eerste dwerg op de Vocans Academy komen overeen met die van mij toen ik opgroeide. Het racisme dat hij te verduren krijgt in het boek is een weerspiegeling van het racisme waar ik mee te maken had op mijn eigen school, als een van de weinige Aziatische leerlingen.

Wie is je favoriete personage uit de Summoner-serie? 
Vertel het maar niet aan Fletcher, maar ik kijk er altijd naar uit om de passages over Othello te schrijven. Kapitein Lovett is een van mijn andere favorieten. Haar karakter is geïnspireerd door mijn moeder.

Wat is jouw grootste droom? 
Dat er een speelfilm gemaakt wordt van de Summoner-serie, door een regisseur die ik respecteer. Of misschien zelfs door Pixar, in dezelfde stijl als Dreamworks Hoe tem je een draak. Ik droom ook van een game van de serie. Wie weet…!

Wil je nog iets zeggen tegen jouw Nederlandse en Vlaamse fans? 
Ik wil ze heel erg bedanken voor het lezen van mijn boeken. Dat betekent veel voor me.

***

De eerste twee in de Summoner-serie, De nieuweling en De edele zijn al verschenen! Deel 3, De strijdmagiër, verschijnt dit voorjaar.

Check Taran Matharu ook op Wattpad of Instagram!

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter