Exclusief: fragment uit het eerste hoofdstuk van het nieuwe Hongerspelen-boek

29 January 2020

Exclusief: fragment uit het eerste hoofdstuk van het nieuwe Hongerspelen-boek

Lees hier een exclusief fragment uit het eerste hoofdstuk van het nieuwe Hongerspelen-boek van Suzanne Collins, De ballade van slangen en zangvogels. Het boek verschijnt 19 mei 2020.

 

 

 

De hele school paste op de indrukwekkende trap van de Academie, dus er was meer dan genoeg ruimte voor alle functionarissen, docenten en leerlingen die op weg waren naar de boetefestiviteiten. Coriolanus liep langzaam omhoog en probeerde de schijn van terloopse waardigheid te wekken voor het geval iemand hem opmerkte. Mensen kenden hem – of hadden in elk geval zijn ouders en grootouders gekend – en van een Snow werd toch een zeker niveau verwacht. Dit jaar, te beginnen met deze dag, hoopte hij ook persoonlijke erkenning te krijgen. Een mentoraat in de Hongerspelen was zijn laatste project voordat hij in de zomer aan de Academie zou afstuderen. Als hij uitblonk als mentor zou hij met zijn uitmuntende schoolprestaties een grote geldprijs krijgen waarmee hij het collegegeld voor de Universiteit zou kunnen betalen.

            Door middel van een loting zouden er vierentwintig tributen geselecteerd worden, een jongen en een meisje uit alle twaalf verslagen districten, die in een arena gegooid zouden worden om elkaar in de Hongerspelen dood te vechten. Dat stond allemaal in het Verdrag van het Verraad dat een eind had gemaakt aan de Donkere Dagen van de districtenopstand, een van de vele manieren waarop de rebellen waren gestraft. Net als voorgaande keren zouden de tributen, samen met een stel wapens waarmee ze elkaar konden afmaken, worden opgesloten in de Capitoolarena, een inmiddels vervallen amfitheater waar voor de oorlog sporttoernooien en andere evenementen waren gehouden. De inwoners van het Capitool werden aangemoedigd om ernaar te kijken, maar veel mensen meden de Spelen. De uitdaging was om ze aantrekkelijker te maken.

            Om die reden zouden de tributen nu voor het eerst mentoren toegewezen krijgen. De Academie had vierentwintig van haar beste en slimste laatstejaars uitverkoren, maar wat die precies gingen doen, moest nog verder uitgewerkt worden. Er werd gesproken over het voorbereiden van de tributen op een persoonlijk interview, misschien een opknapbeurt voor de camera. Iedereen was het erover eens dat de Hongerspelen een betekenisvollere ervaring moesten worden als ze ermee door wilden gaan en het feit dat de Capitooljeugd aan de districtstributen werd gekoppeld, maakte veel mensen nieuwsgierig.

            Coriolanus liep via een hal vol zwarte banieren en een gewelfde gang naar de reusachtige Heavensbeezaal, waar ze de uitzending van de boeteceremonie zouden kijken. Hij was absoluut niet te laat, maar de zaal gonsde nu al van de docenten, leerlingen en een aantal functionarissen van de Spelen die verder niet aan de openingsuitzending hoefden mee te werken.

            Avox bewogen zich door de menigte met bladen posca, een brouwsel van waterige wijn met honing en kruiden. Het was een bedwelmende versie van het zure spul dat het Capitool in de oorlog overeind had gehouden en dat zogenaamd beschermde tegen ziektes. Coriolanus pakte een beker en liet wat posca door zijn mond klotsen in de hoop alle sporen van zijn kooladem uit te wissen. Maar hij mocht maar één slokje van zichzelf. Het was sterker dan de meeste mensen dachten en in voorgaande jaren had hij belangrijke mannen die te veel hadden gedronken zichzelf compleet voor schut zien zetten.

            De wereld dacht nog steeds dat Coriolanus rijk was, maar het enige betaalmiddel dat hij bezat was zijn charme, die hij gul rondstrooide tijdens zijn rondje door de aanwezigen. Gezichten lichtten op toen hij leerlingen en docenten vriendelijk begroette, naar familieleden vroeg en links en rechts complimentjes uitdeelde.

            ‘Uw les over districtsvergelding heeft diepe indruk op me gemaakt.’

            ‘Mooie pony!’

            ‘Hoe is de rugoperatie van je moeder gegaan? Zeg maar dat ze mijn heldin is.’

**

Rector Casca Highbottom, de man die de Hongerspelen had bedacht, zag persoonlijk toe op het mentorprogramma. Hij verscheen voor de leerlingen met de geestdrift van een slaapwandelaar, met lodderige ogen en zoals gewoonlijk zwaar onder invloed van morfling. Vroeger had hij een goed figuur gehad, maar nu was zijn lichaam ingezakt en omhuld door loshangende huid. De op de millimeter nauwkeurige knipbeurt die hij had gehad en zijn nette pak vestigden alleen maar meer aandacht op zijn aftakeling. Dankzij zijn bekendheid als uitvinder van de Spelen had hij zijn baan tot nu toe nog kunnen behouden, maar er gingen geruchten dat de Academieraad zijn geduld begon te verliezen.

            ‘Zo dan,’ brabbelde hij, zwaaiend met een verfrommeld vel papier. ‘Ga ’t nu voorlezen.’ De leerlingen vielen stil en spitsten hun oren om hem boven het geroezemoes uit te kunnen verstaan. ‘’k Lees eerst de tribuut op en dan degene die die krijgt. Ja? Goed. District 1, jongen, gaat naar…’ Rector Highbottom tuurde naar zijn papiertje en probeerde het te lezen. ‘Bril,’ mompelde hij. ‘Vergeten.’ Iedereen staarde naar zijn bril, die al op zijn neus stond, en wachtte tot zijn vingers hem ook gevonden hadden. ‘Ah, kijk aan. Livia Cardew.’

            Livia kreeg een grijns op haar spitse gezichtje en riep ‘Yes!’ met haar schrille stem terwijl ze triomfantelijk haar vuist in de lucht stak. Ze was altijd al een opschepper geweest. Alsof ze deze gewilde deelnemer enkel aan zichzelf te danken had, en niet aan het feit dat haar moeder directeur van de grootste bank van het Capitool was.

            Coriolanus werd steeds wanhopiger terwijl rector Highbottom zich door de lijst worstelde en de jongen en het meisje van elk district aan een mentor toewees. Na tien jaar was er een patroon ontstaan. De districten 1 en 2, die meer voedsel hadden en het Capitool betergezind waren, leverden meer winnaars, en ook de vissers en boeren uit 4 en 11 waren serieuze kandidaten. Coriolanus had op een 1 of een 2 gehoopt, maar die gingen aan zijn neus voorbij, wat nog beledigender werd toen Sejanus de jongen uit District 2 pakte. District 4 kwam langs zonder dat zijn naam werd genoemd, en zijn laatste echte kans op een winnaar – de jongen uit District 11 – ging naar Clemensia Dovecote, dochter van de minister van energie. Anders dan Livia reageerde Clemensia tactvol op het gunstige nieuws; ze duwde haar lange, ravenzwarte haar over haar schouder en schreef haar tribuut ijverig in haar map.

            Er klopte iets niet als een lid van de familie Snow, die ook nog eens een van de beste leerlingen van de Academie was, werd overgeslagen. Coriolanus begon te vermoeden dat ze hem vergeten waren – misschien kreeg hij een of andere eretaak? – toen hij rector Highbottom tot zijn afgrijzen hoorde mompelen: ‘En de laatste en de minste, ’t meisje uit District 12… gaat naar Coriolanus Snow.’

Vertaald door Maria Postema.

Fragment uit The Ballad of Songbirds and Snakes © 2020 door Suzanne Collins. Met dank aan Scholastic Inc.

Hier kun je het boek vast reserveren met vette korting: de hardcover voor slechts € 20,99!

 

Meer in deze rubriek

Karen M. McManus komt naar Nederland en België!

Ben jij ook zo’n fan van de One of us is lying-serie van Karen M. McManus?

Bestel nu Heartstopper 5!

Heartstopper 5 is nu verkrijgbaar! 

Foto van boek Check & Mate, geschreven door Ali Hazelwood. Er staat een schaakbord voor.

Vers van de pers: Check & Mate!

De liefde is aan zet in het YA-debuut van TikTok-favoriet Ali Hazelwood. 

Foto van boek Thin Air, geschreven door Kellie M. Parker

Vers van de pers: Thin Air!

Thin Air is een nieuwe bloedstollende thriller vol bizarre wendingen. 

Pages

Meer in deze rubriek

Karen M. McManus komt naar Nederland en België!

Ben jij ook zo’n fan van de One of us is lying-serie van Karen M. McManus?

Bestel nu Heartstopper 5!

Heartstopper 5 is nu verkrijgbaar! 

Foto van boek Check & Mate, geschreven door Ali Hazelwood. Er staat een schaakbord voor.

Vers van de pers: Check & Mate!

De liefde is aan zet in het YA-debuut van TikTok-favoriet Ali Hazelwood. 

Foto van boek Thin Air, geschreven door Kellie M. Parker

Vers van de pers: Thin Air!

Thin Air is een nieuwe bloedstollende thriller vol bizarre wendingen. 

Reserveer nu Check & Mate

Verschijnt gelijk met de Engelse editie

Heb jij Heartstopper al gelezen?

Nu seizoen 2 van Heartstopper op Netflix staat, snappen wij dat je echt niet kan wachten om meer te weten over Nick en Charlie!

Exclusief fotoboek van Billie Eilish!

Verschijnt op 11 mei 2021

Reserveer nu Hof van zilveren vlammen!

Verschijnt tegelijkertijd met de Engelse editie

Alles over Midnight Sun

Het gloednieuwe boek van Stephenie Meyer is overal verkrijgbaar!

Stagiair gezocht!

Kom jij ons team versterken?

Midnight Sun komt eraan!

Is het al 4 augustus?

Ken jij het Premium Lezersprogramma al?

Ontvang een boek in ruil voor een online recensie!

De ballade van slangen en zangvogels is verschenen!

Klik hier voor nieuwtjes, leuke extra's en meer!

Actie Hongerspelen-prequel verlengd!

Tot eind mei korting scoren op De ballade van slangen en zangvogels!

Daniëlle Bakhuis is auteur voor 3PAK!

Samen met Pepijn Lanen en Johan Fretz schrijft ze het Boekenweekgeschenk voor Jongeren.

Je gaat niet geloven wie de hoofdpersoon is in de nieuwe Hongerspelen...

CHECK. THIS. OUT.

Dwaalspoor wint eerste prijs Thrillers & More Beste Boeken 2019: Young Adult Vertaald

Dwaalspoor is de favoriet in de categorie Young Adult Vertaald!

YALFest-nieuws

We gaan helaas stoppen.

Deze boeken verschijnen dit voorjaar bij Best of YA!

Bekijk de titels uit onze nieuwe brochure

Reserveer nu het nieuwe Hongerspelen-boek!

Hardcover tijdelijk met korting

Stem op De executie en Match!

Leestip voor de Jonge Jury!

Nieuwe poëziebundel Het zout uit je ogen

Gedichten over vlinders in je buik én gebroken harten

Nu in de winkel: 10 blind dates

Het perfecte boek voor de feestdagen! 

De executie Danielle Bakhuis

De executie is Leestip voor de Jonge Jury!

Je kunt vanaf 1 januari stemmen!

Marketingstage vanaf februari 2020

Hoog in de toren, tussen de boeken!

Het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis

Ben jij klaar voor Clownsnacht

betrothed

De nieuwe Kiera Cass!

Verschijnt 5 mei bij Best of YA!

Zo heet het nieuwe Hunger Games-boek!

Check snel hoe het nieuwe boek eruit ziet!

Danielle Bakhuis komt naar YALFU

Je kunt Clownsnacht er exclusief kopen!

boeken_buddy_en_danielle

Het is Boekenweek voor Jongeren!

Komen Buddy en Daniëlle ook bij jullie langs?

Het schaduwjaar

Het eerste hoofdstuk van Het schaduwjaar

Lees alvast het eerste hoofstuk!

In Nederland als eerste verkrijgbaar: Het Schaduwjaar

Hét YA-boek van dit najaar verschijnt 17 september!

Clownsnacht: het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis

Dit horrorverhaal kan je je nachtrust kosten…

YALFU - YA-festival in Utrecht!

Zondag 13 oktober in Utrecht!

UBHS boeken

Kom bij onze uitgeverij werken!

Meerdere vacatures bij Unieboek | Het Spectrum!

Boeken die de komende maanden verschijnen

Deze boeken moeten op je wish-list!

Het nieuwe boek van Buddy Tegenbosch

Bekijk hier de trailer van Match.

Nieuw deel in The Hunger Games-serie!

De prequel van De Hongerspelen verschijnt in mei 2020!

5 YA-boeken met LHBTI+-personages

YA-boeken in het thema van Pride maand.

Boeken voor op je juni-TBR

Drie mooie titels die deze maand bij Best of YA verschijnen.

Terugblik op YALFest!

Spot jij jezelf op de foto’s?

De executie, het nieuwe super spannende boek van Daniëlle Bakhuis

De executie ligt vanaf vandaag in de winkel!

Zonderling is voor het eerst verkrijgbaar op YALFest!

Koop als eerste het nieuwste boek van Laini Taylor.

Vijf verfilmde YA-boeken

Lees de boeken en kijk de films!

De executie verkrijgbaar op YALFest

Het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis is op YALFest exclusief eerder te koop!

Deze boeken verschijnen deze zomer bij Best of YA!

Maak maar vast plaats op je TBR-plank!

After Anna Todd image

After – de filmeditie door Anna Todd

Verschijnt vandaag bij Boekerij!

De vloek van de Titaan graphic novel is er!

Beleef opnieuw een avontuur met Percy Jackson en zijn vrienden.

Alles wat je moet weten over YALFest

Het duurt nu niet lang meer tot de vierde editie YALFest. Ben jij er klaar voor? 

Marvel fans opgelet!

Geïllustreerde YA vol spanning, romantiek en superkrachten.

De nieuwe futuristische thriller van Mirjam Mous

H@ck - Het instituut ligt vanaf vandaag in de winkel! 

'Wat zou Martin doen?" ligt nu in de winkel!

Aanrader voor de fans van 'The Hate U Give' en 'Zij en ik'. 

Infernal devices ligt nu in de winkel!

Het derde deel van de ´Mortal Engines´ serie van Phillip Reeve is vanaf nu verkrijgbaar. 

'Zij en ik'op leeslijst van Queerboeken.nl

Voor Valentijnsdag lanceren De Leescoalitie en COC Nederland de website Queerboeken.nl.

Lees het winnende verhaal van de Best of YA Winter Schrijfwedstrijd!

De uitslag is bekend!

Must-read voor fans van The Hate U Give: Wat zou Martin doen?

Fan van The Hate U Give? Mis dit boek niet!

Marketingstage bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum vanaf februari

Wij zoeken een marketingstagiair Lifestyle & Non-fictie! 

Het nieuwe Best of YA-magazine is verschenen!

Vanaf eind januari ligt het nieuwe magazine in de boekhandel! 

Marketingstage Best of YA vanaf februari in Amsterdam

Wij zoeken een collega voor in ons nieuwe pand in Amsterdam!

Deze boeken verschijnen in het voorjaar bij Best of YA!

ZO. VEEL. MOOIE. BOEKEN. <3 

Kom naar YALFest 2019 met deze fantastische auteurs!

Heb jij je ticket al? 

Voor je winter-TBR: Predator’s Gold

Lees het spannende vervolg op Mortal Engines!

NIEUW: Voor het laatst gezien

Deze mysterieuze thriller moet je lezen!

Stem op Warcross voor het Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar!

Heb jij al gestemd op dit geweldige boek?

De Eliminatie genomineerd voor Vlaamse boekenprijs

Breng nu je stem uit en win een boekenpakket!

Kom 23 september naar YALFU met Buddy Tegenbosch

YA-liefhebber? Hier moet je bij zijn! 

mortal engines

Dit wordt de sensatie van het najaar!

Duik in de sensationele wereld van Mortal Engines

Het najaar van Best of YA

Het wordt een groot YA-feest!

We gaan Aru Shah en het einde van de tijd uitgeven!

Je vindt een voorproefje in Apollo 3. De brandende doolhof!

Dit zijn de nieuwe boeken van Best of YA

Zo kom je de zomer wel door

Alles over YALFest 2018

Heb jij je tickets al in huis?

We <3 de boekhandel

Bookstore Day 2018: vier de boekhandel!

De allernieuwste Sarah Pinborough

Lees nu al het eerste twee hoofdstukken van Het Dodenhuis

Stage tussen de kinder- & YA-boeken

Kom je vanaf september stage bij ons lopen?

'De bliksemdief' graphic novel

Er komt een nieuwe Riordan aan!

Best of YA-magazine

Het eerste magazine van 2018 is uit, haal hem nu gratis op in de boekhandel!

De leukste Kinderboeken en Best of YA

Stagiair(e) gezocht!

Ben je gek op lezen en heb je een vlotte pen? 

Stagiair(e) gezocht

Voor de marketing van Best of YA en De leukste kinderboeken!

Dit zijn ze! De nieuwe Best of YA titels

Deze boeken verschijnen vanaf februari 2018!

Lees het eerste hoofdstuk van 'De edele'

Het nieuwste boek van Taran Matharu!

Hoera, 'Bemind' is verschenen!

Het Huis van de Nacht is terug!

YALFest twan=

Achter de schermen bij YALFest

Blog: Hoera, de kaartverkoop is van start gegaan!

Schrijvers zijn bedriegers

Laure Eve geeft schrijftips.