Lees het winnende verhaal van de Best of YA Winter Schrijfwedstrijd!

30 January 2019

Lees het winnende verhaal van de Best of YA Winter Schrijfwedstrijd!

Jaaa, het is eindelijk zo ver: de bekendmaking van de winnaar van de grote Best of YA Winter Schrijfwedstrijd! We hebben heel, héél veel inzendingen gehad en wat was het een feestje om jullie verhalen te mogen lezen. Het was daardoor een heel lastige keuze, maar uiteindelijk hebben we één verhaal gekozen dat we met jullie willen delen, en dat is het verhaal Lost in Snow van Manon!

De jury zei over het verhaal van Manon: Manon’s verhaal was origineel, pakkend en goed geschreven. Ze is creatief met het thema winter aan de slag gegaan. Het begin van het verhaal maakt de lezer al nieuwsgierig naar de rest en de personages zijn boeiend. Daarom geven we Manon de verdiende eerste plaats.

Manon, van harte gefeliciteerd! Lees het verhaal van Manon hieronder.

Lost in Snow

Fuyu ademde een klein wolkje koude lucht uit, voordat hij door een klein, haast onzichtbaar gat in de stevige, van sneeuw gemaakte muur kroop. Hij voelde hoe zijn grote, ivoren vleugels tegen zijn rug werden gedrukt door de lak aan ruimte en merkte dat ze stijver waren dan gedacht toen hij aan de andere kant van de muur weer omhoogkwam.
Voorzichtig rolde de zoon van Winter met zijn schouders, het vaste gevoel van zich afschuddend voordat hij voor zich uitkeek; alles was witter dan wit en bezorgde hem, een halve Sneeuwdraak, een koude rilling over zijn rug.
De bomen om hem heen waren bedekt met ijspegels die zo hard leken dat geen kracht ze kon vernietigen en toen Fuyu een paar stappen het winterparadijs innam, hoorde hij zijn voetstappen achter zich kraken.
Deze pracht deed hem, om eerlijk te zijn, niets. Fuyu had zijn hele leven in Winter geleefd, omringt bij wezens van kou – hij wilde niets liever dan de warmte van de Lente zien, maar om zijn droom waar te laten worden, moest hij weg uit Winter.
Fuyu strekte zijn armen en benen even, waarop hij zijn ivoorwitte haar uit zijn heldere, ijsblauwe ogen streek en omhoog sprong – de koude wind ving hem op en het volgende moment hing hij in de lucht, kijkend naar het oogverblindende landschap onder hem.
Er schoten steden van ijs voorbij – vrienden waarmee hij vroeger had gespeeld. Fuyu voelde een schot van verdriet door hem heen schieten, maar met een schud van zijn hoofd haalde hij ze weer weg. Hij was op weg naar zijn droom, dit moest hij niet vergeten.

Fuyu had uren nodig om bij de rand van Winter te komen, wat bestond uit een muur van bergen, bedekt met lagen sneeuw. Het was laat op de dag en achter de pieken kon hij de zon omlaag zien zakken – het zorgde ervoor dat hij een geschubde, witte hand voor zijn ogen hield.
Opeens kwam er iets in zijn vizier: een klein, gouden plekje tussen de rotsen, dat licht gaf alsof het de zon zelf was. Fuyu, een nieuwsgierige jongeman van aard, voelde zijn ogen opensperren toen hij het zag.
Met één snelle bocht door de snijdende lucht, vloog de jonge Sneeuwdraak naar beneden, in de richting van het langzaam bewegende stipje licht. Terwijl hij steeds dichterbij kwam, kreeg het hypnotiserende ding de contouren van een jonge Nimf, niet ouder dan twaalf. Fuyu trok een wenkbrauw op toen hij haar in haar dunne jurkje zag rillen – in die kleding zou je in deze kou niet lang kunnen overleven.
Hij zag hoe de ogen van de Nimf zich opensperden toen hij neerstreek op de sneeuw naast het meisje. Ze nam een paar stappen terug en stak een trillende, lichtgroene arm voor zich uit – hem proberend te intimideren.
Lente en Winter waren al jaren geen vijanden meer, bedacht Fuyu zich, waarom zou ze dan zo vijandelijk doen?
De groene ogen van de Nimf stonden vol angst toen Fuyu op haar afliep met een geruststellende glimlach op zijn gezicht – het gezicht van de zoon van Winter betrok hierdoor.
‘Hé, gaat alles goed?’ vroeg hij, terwijl hij een paar stappen in haar richting zette. De Nimf schudde haar hoofd stilletjes. ‘Zie ik eruit alsof alles goed gaat?’ Tot Fuyu’s verassing was haar stem vol sarcasme en voelde hij de ongeruste gevoelens in haar hoofd op zich afkomen.
Hij zuchtte, terwijl hij zijn armen over elkaar legde. ‘Hé, ik ben ook geen gedachtelezer; ik kan niet zien dat je je niet goed voelt.’ De ogen van de Nimf keken neer, waarop het Fuyu opviel dat e nog steeds stond te trillen.
Hij keek om zich heen; de razende sneeuw zorgde ervoor dat bijna alles onzichtbaar was – op een grot in de verte na. ‘Daar, een grot!’ zei hij, een hand om de arm van de Nimf leggend. ‘Daar kunnen we heen om je te helpen.’
Ze kreunde geërgerd, zonder dat er ook maar een bedankje aan te pas kwam.

‘Mijn naam is Fuyu. Aangenaam.’ De zoon van Winter stak zijn ijzige hand naar de Nimf uit, die hem vol aarzeling aannam. ‘Kelda, Lente-Nimf.’
‘LENTE?!’ Fuyu’s ogen werden groot bij haar woorden en hij stoof naar voren, bijna het pas-aangestoken vuur omgooiend. ‘Je komt uit Lente?!’
Kelda knikte. ‘Ja, sufkop. Dat zei ik net.’ Ze zuchtte en legde haar armen over elkaar, zachtjes over haar lichtgroene armen wrijvend. ‘En ik wil graag terug naar Lente.’
‘Ik kan je brengen,’ bood Fuyu zachtjes aan, terwijl hij naast haar op het koude ijs zakte. ‘Zelf ben ik ook op weg naar Lente – Winter is hel.’
Kelda knikte, zwijgend terwijl ze naar het knisperende vuur staarde. ‘Te koud,’ mompelde ze – haar oogleden werden zwaar door de warmte en de slaap door de kou. ‘Te nat. Te veel irritante Geesten.’
‘En bedankt.’ 
‘Jij kan ermee door – je bent tenminste nog zo aardig om een vuurtje aan te steken.’ Beiden glimlachten zachtjes – Fuyu had nog nooit vuur aangestoken en, ondanks dat het hem pijn en moeite had bezorgd, was hij er trots op.
Plotseling voelde hij iets nats op zijn arm, wat ervoor zorgde dat hij fronste en zijn blik naar zijn huid wendde – wat hij zag zorgde ervoor dat zijn hart sneller begon te kloppen en dat zijn hoofd “paniek” schreeuwde.
Zijn ijzige huid smolt.
Fuyu voelde een stekende pijn door zijn arm heen naar zijn hals kruipen en hij besefte in blinde angst dat hij het vuur moest doven. Hij sprong overeind, waardoor hij Kelda zag opkijken met een slaperige blik. ‘Hé, Fuyu, wat doe je?’ vroeg ze zachtjes, door haar ogen wrijvend.
Fuyu had geen tijd om het uit te leggen – als hij Kelda en hemzelf naar Lente zou willen kunnen brengen, zou hij het vuur moeten stoppen. Alleen… met wat? Er was, naast smeltende ijs van zijn eigen huid, niets waarmee hij het kon tegenhouden.
Hij had wel kunnen schreeuwen toen zijn arm van zijn lichaam voelde loskomen – het belandde op het harde ijs onder hem en versplinterde voor zijn ogen in duizenden, glinsterende stukjes. Kelda slaakte een kreetje – nu compleet wakker.
‘Wat ben je aan het doen!?’ riep ze met een angstig piepstemmetje, terwijl haar gezicht drie tinten witter werd. Fuyu reageerde niet terwijl hij over het ijs naar het vuur strompelde. Inmiddels voelde hij zijn benen stoppen met werken en toen hij eenmaal met een bonkend hart en pijnlijk hoofd naast het warme vuur lag, wist hij niet wat hij moest doen.
De zoon van Winter stortte neer op de grond, trillend ondanks dat het niet koud was. Hij voelde hoe Kelda naast hem neerknielde, schreeuwend: ‘Je kán nu niet doodgaan! Je hebt me gezegd dat je me naar Lente zou brengen! Fuyu!
Hij kon zich er niet toe brengen om zijn ogen te openen terwijl hij wegsmolt – hij kon zijn wegglippende droom niet laten gaan terwijl het ijs in hem smolt, ervoor zorgend dat hij nooit Lente zou zien.
Hij was zo dichtbij en nog was het niet gelukt. Hij zou Kelda hier alleen achterlaten. Hij zou zijn droom niet kunnen verwezenlijken.
Het laatste wat Fuyu hoorde, waren de angstige kreten die Kelda uitliet, voordat hij wegzakte in een zwarte wereld – maar het was warm.
Het was warm als Lente.

Meer in deze rubriek

Karen M. McManus komt naar Nederland en België!

Ben jij ook zo’n fan van de One of us is lying-serie van Karen M. McManus?

Bestel nu Heartstopper 5!

Heartstopper 5 is nu verkrijgbaar! 

Foto van boek Check & Mate, geschreven door Ali Hazelwood. Er staat een schaakbord voor.

Vers van de pers: Check & Mate!

De liefde is aan zet in het YA-debuut van TikTok-favoriet Ali Hazelwood. 

Foto van boek Thin Air, geschreven door Kellie M. Parker

Vers van de pers: Thin Air!

Thin Air is een nieuwe bloedstollende thriller vol bizarre wendingen. 

Pages

Meer in deze rubriek

Karen M. McManus komt naar Nederland en België!

Ben jij ook zo’n fan van de One of us is lying-serie van Karen M. McManus?

Bestel nu Heartstopper 5!

Heartstopper 5 is nu verkrijgbaar! 

Foto van boek Check & Mate, geschreven door Ali Hazelwood. Er staat een schaakbord voor.

Vers van de pers: Check & Mate!

De liefde is aan zet in het YA-debuut van TikTok-favoriet Ali Hazelwood. 

Foto van boek Thin Air, geschreven door Kellie M. Parker

Vers van de pers: Thin Air!

Thin Air is een nieuwe bloedstollende thriller vol bizarre wendingen. 

Reserveer nu Check & Mate

Verschijnt gelijk met de Engelse editie

Heb jij Heartstopper al gelezen?

Nu seizoen 2 van Heartstopper op Netflix staat, snappen wij dat je echt niet kan wachten om meer te weten over Nick en Charlie!

Exclusief fotoboek van Billie Eilish!

Verschijnt op 11 mei 2021

Reserveer nu Hof van zilveren vlammen!

Verschijnt tegelijkertijd met de Engelse editie

Alles over Midnight Sun

Het gloednieuwe boek van Stephenie Meyer is overal verkrijgbaar!

Stagiair gezocht!

Kom jij ons team versterken?

Midnight Sun komt eraan!

Is het al 4 augustus?

Ken jij het Premium Lezersprogramma al?

Ontvang een boek in ruil voor een online recensie!

De ballade van slangen en zangvogels is verschenen!

Klik hier voor nieuwtjes, leuke extra's en meer!

Actie Hongerspelen-prequel verlengd!

Tot eind mei korting scoren op De ballade van slangen en zangvogels!

Daniëlle Bakhuis is auteur voor 3PAK!

Samen met Pepijn Lanen en Johan Fretz schrijft ze het Boekenweekgeschenk voor Jongeren.

Exclusief: fragment uit het eerste hoofdstuk van het nieuwe Hongerspelen-boek

Dit. wil. je. lezen.

Je gaat niet geloven wie de hoofdpersoon is in de nieuwe Hongerspelen...

CHECK. THIS. OUT.

Dwaalspoor wint eerste prijs Thrillers & More Beste Boeken 2019: Young Adult Vertaald

Dwaalspoor is de favoriet in de categorie Young Adult Vertaald!

YALFest-nieuws

We gaan helaas stoppen.

Deze boeken verschijnen dit voorjaar bij Best of YA!

Bekijk de titels uit onze nieuwe brochure

Reserveer nu het nieuwe Hongerspelen-boek!

Hardcover tijdelijk met korting

Stem op De executie en Match!

Leestip voor de Jonge Jury!

Nieuwe poëziebundel Het zout uit je ogen

Gedichten over vlinders in je buik én gebroken harten

Nu in de winkel: 10 blind dates

Het perfecte boek voor de feestdagen! 

De executie Danielle Bakhuis

De executie is Leestip voor de Jonge Jury!

Je kunt vanaf 1 januari stemmen!

Marketingstage vanaf februari 2020

Hoog in de toren, tussen de boeken!

Het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis

Ben jij klaar voor Clownsnacht

betrothed

De nieuwe Kiera Cass!

Verschijnt 5 mei bij Best of YA!

Zo heet het nieuwe Hunger Games-boek!

Check snel hoe het nieuwe boek eruit ziet!

Danielle Bakhuis komt naar YALFU

Je kunt Clownsnacht er exclusief kopen!

boeken_buddy_en_danielle

Het is Boekenweek voor Jongeren!

Komen Buddy en Daniëlle ook bij jullie langs?

Het schaduwjaar

Het eerste hoofdstuk van Het schaduwjaar

Lees alvast het eerste hoofstuk!

In Nederland als eerste verkrijgbaar: Het Schaduwjaar

Hét YA-boek van dit najaar verschijnt 17 september!

Clownsnacht: het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis

Dit horrorverhaal kan je je nachtrust kosten…

YALFU - YA-festival in Utrecht!

Zondag 13 oktober in Utrecht!

UBHS boeken

Kom bij onze uitgeverij werken!

Meerdere vacatures bij Unieboek | Het Spectrum!

Boeken die de komende maanden verschijnen

Deze boeken moeten op je wish-list!

Het nieuwe boek van Buddy Tegenbosch

Bekijk hier de trailer van Match.

Nieuw deel in The Hunger Games-serie!

De prequel van De Hongerspelen verschijnt in mei 2020!

5 YA-boeken met LHBTI+-personages

YA-boeken in het thema van Pride maand.

Boeken voor op je juni-TBR

Drie mooie titels die deze maand bij Best of YA verschijnen.

Terugblik op YALFest!

Spot jij jezelf op de foto’s?

De executie, het nieuwe super spannende boek van Daniëlle Bakhuis

De executie ligt vanaf vandaag in de winkel!

Zonderling is voor het eerst verkrijgbaar op YALFest!

Koop als eerste het nieuwste boek van Laini Taylor.

Vijf verfilmde YA-boeken

Lees de boeken en kijk de films!

De executie verkrijgbaar op YALFest

Het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis is op YALFest exclusief eerder te koop!

Deze boeken verschijnen deze zomer bij Best of YA!

Maak maar vast plaats op je TBR-plank!

After Anna Todd image

After – de filmeditie door Anna Todd

Verschijnt vandaag bij Boekerij!

De vloek van de Titaan graphic novel is er!

Beleef opnieuw een avontuur met Percy Jackson en zijn vrienden.

Alles wat je moet weten over YALFest

Het duurt nu niet lang meer tot de vierde editie YALFest. Ben jij er klaar voor? 

Marvel fans opgelet!

Geïllustreerde YA vol spanning, romantiek en superkrachten.

De nieuwe futuristische thriller van Mirjam Mous

H@ck - Het instituut ligt vanaf vandaag in de winkel! 

'Wat zou Martin doen?" ligt nu in de winkel!

Aanrader voor de fans van 'The Hate U Give' en 'Zij en ik'. 

Infernal devices ligt nu in de winkel!

Het derde deel van de ´Mortal Engines´ serie van Phillip Reeve is vanaf nu verkrijgbaar. 

'Zij en ik'op leeslijst van Queerboeken.nl

Voor Valentijnsdag lanceren De Leescoalitie en COC Nederland de website Queerboeken.nl.

Must-read voor fans van The Hate U Give: Wat zou Martin doen?

Fan van The Hate U Give? Mis dit boek niet!

Marketingstage bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum vanaf februari

Wij zoeken een marketingstagiair Lifestyle & Non-fictie! 

Het nieuwe Best of YA-magazine is verschenen!

Vanaf eind januari ligt het nieuwe magazine in de boekhandel! 

Marketingstage Best of YA vanaf februari in Amsterdam

Wij zoeken een collega voor in ons nieuwe pand in Amsterdam!

Deze boeken verschijnen in het voorjaar bij Best of YA!

ZO. VEEL. MOOIE. BOEKEN. <3 

Kom naar YALFest 2019 met deze fantastische auteurs!

Heb jij je ticket al? 

Voor je winter-TBR: Predator’s Gold

Lees het spannende vervolg op Mortal Engines!

NIEUW: Voor het laatst gezien

Deze mysterieuze thriller moet je lezen!

Stem op Warcross voor het Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar!

Heb jij al gestemd op dit geweldige boek?

De Eliminatie genomineerd voor Vlaamse boekenprijs

Breng nu je stem uit en win een boekenpakket!

Kom 23 september naar YALFU met Buddy Tegenbosch

YA-liefhebber? Hier moet je bij zijn! 

mortal engines

Dit wordt de sensatie van het najaar!

Duik in de sensationele wereld van Mortal Engines

Het najaar van Best of YA

Het wordt een groot YA-feest!

We gaan Aru Shah en het einde van de tijd uitgeven!

Je vindt een voorproefje in Apollo 3. De brandende doolhof!

Dit zijn de nieuwe boeken van Best of YA

Zo kom je de zomer wel door

Alles over YALFest 2018

Heb jij je tickets al in huis?

We <3 de boekhandel

Bookstore Day 2018: vier de boekhandel!

De allernieuwste Sarah Pinborough

Lees nu al het eerste twee hoofdstukken van Het Dodenhuis

Stage tussen de kinder- & YA-boeken

Kom je vanaf september stage bij ons lopen?

'De bliksemdief' graphic novel

Er komt een nieuwe Riordan aan!

Best of YA-magazine

Het eerste magazine van 2018 is uit, haal hem nu gratis op in de boekhandel!

De leukste Kinderboeken en Best of YA

Stagiair(e) gezocht!

Ben je gek op lezen en heb je een vlotte pen? 

Stagiair(e) gezocht

Voor de marketing van Best of YA en De leukste kinderboeken!

Dit zijn ze! De nieuwe Best of YA titels

Deze boeken verschijnen vanaf februari 2018!

Lees het eerste hoofdstuk van 'De edele'

Het nieuwste boek van Taran Matharu!

Hoera, 'Bemind' is verschenen!

Het Huis van de Nacht is terug!

YALFest twan=

Achter de schermen bij YALFest

Blog: Hoera, de kaartverkoop is van start gegaan!

Schrijvers zijn bedriegers

Laure Eve geeft schrijftips.