‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

18 October 2018

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Begin oktober verscheen het prachtige Zij en ik van Nic Stone. We mochten haar interviewen over het bijzondere boek en haar werk als auteur.

Je boek Zij en ik is verschenen in oktober! Kan je jezelf voorstellen aan de Nederlandse lezers?

Hiiii! Ik ben Nic, een levensgenieter en verhalenverteller die niets anders wil dan overal waar ik kom een beetje licht verspreiden. In mijn boeken komen enkele ‘ongemakkelijke’ onderwerpen voor, maar ik hoop dat doordat ik onderwerpen bespreek waar niemand over wil praten, we gemeenschappelijke grond kunnen vinden en samen op weg kunnen gaan naar een meer rechtvaardige toekomst.

Waardoor kreeg je de inspiratie om Zij en ik te schrijven?

Zij en ik is mijn liefdesbrief aan mijn (erg verstrikte) tiener-zelf. Ik was een meisje dat zich aangetrokken voelde tot jongens en meisjes, maar 1. dat was niet iets dat ‘oké’ was, en 2. ik wist niet zo goed hoe ik mijzelf moest ‘labelen’. Labels kunnen gevaarlijk en beperkend zijn, en ik denk dat de druk die we uitoefenen op jonge mensen om maar helemaal zeker te zijn over dingen die in de loop van de tijd kunnen veranderen ons ALLEMAAL een slechte dienst doet. Dus ik wilde in Zij en ik positief zijn over het niet-weten.

Wat vond je het leukst aan het schrijven van Zij en ik?

Het ontdekken van drie heel verschillende perspectieven en ervaringen van romantische en seksuele aantrekkingskracht. Om eerlijk te zijn, als ik nog meer mensen in het verhaal had kunnen gooien zonder dat het chaotisch werd, zou ik dat gedaan hebben. Het mooie van liefde is dat het net zo gevarieerd is als de mensen die het ervaren.

Was er ook iets moeilijks aan het schrijven van Zij en ik?

Rae was een lastig personage om te schrijven omdat zij en ik erg verschillend zijn op de manier waarop we met anderen omgaan. Zij is een people pleaser. En ik… ben dat niet. Dus ik moest leren me in haar in te leven en diep graven om onze overeenkomsten te vinden.

Ook lastig: ervoor zorgen dat de verschillende stemmen duidelijk zichtbaar waren.

Als je de dag kon doorbrengen met een van je personages, wie zou je kiezen en wat zouden jullie gaan doen?

Ik ga valsspelen en twee personages kiezen omdat ze eigenlijk een soort paar zijn: Britain en Golly. We zouden naar de Harry Potter studio’s in Londen gaan en het zou fantastisch zijn.

Op je website schrijf je dat je graag diverse stemmen en verhalen in je werk laat horen. Zijn er thema’s of ‘stemmen’ waar je in de toekomst over zou willen schrijven?

Absoluut. Een boek dat in de pijplijn zit, gaat over een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje dat een bipolaire stoornis heeft. Praten over psychische aandoeningen in de Black American community is erg belangrijk voor me omdat het nóg meer gestigmatiseerd is in mijn cultuur. Ik zou ook graag eens schrijven over een religieuze ervaring.

Wat is het leukste aan auteur zijn?

Het contact hebben met mijn lezers! En wat ook best cool is: betaald worden om leugens te vertellen en dingen te verzinnen.

Heb je een favoriete auteur of is er een auteur waar je tegenop kijkt?

Jason Reynolds. Hij is als een grote broer voor mij. En ik weet dat ik hem nooit zal inhalen, maar ik ben van plan om hem zolang mogelijk op de hielen te zitten als ik kan.

Wat doe je wanneer je geen inspiratie hebt?

Ik schrijf toch. Inspiratie komt in uitbarstingen, maar het werk van woorden op papier zetten en ideeën tot bloei te brengen is iets dat ik móet doen, of ik nou wel of niet geïnspireerd ben op dat moment.

Wat zijn je tips voor lezers die op een dag zelf schrijver willen worden?

1. Lees. Veel. Je zult onbewust heel veel leren.

2. Schrijf. Niet perfect en zonder erover na te denken of mensen het ‘leuk’ zullen vinden of het ‘goed’ genoeg is.

3. Luister af. Er is geen betere manier om niet alleen te leren hoe je dialoog schrijft, maar ook hoe mensen zich gedragen, hun emoties uiten en wat ze drijft dan door te luisteren naar hun gesprekken. In het geheim, natuurlijk.

Zij en ik ligt nu in de (online) boekhandel. Het debuut van Nic Stone, Dear Martin, verschijnt dit voorjaar bij Best of YA.

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu