5 vragen aan Buddy Tegenbosch

07 December 2023

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

Bij Best of YA hebben wij het geluk dat we auteurs van eigen bodem mogen representeren. Buddy Tegenbosch is een van deze auteurs. Zijn boek Match won de Prijs van de Jonge Jury 2020. Jimi Fender Johnson, een aangrijpend verhaal over zelfontdekking en identiteit, staat op de shortlist voor de Vlaamse literatuurprijs ‘de Boon’. Wij stelden Buddy vijf vragen over hem en zijn werk.

 

Wat is jouw favoriete zin uit een van je boeken?

Dan moet ik denken aan de eerste zinnen van mijn tweede boek 'Oog om oog'. Voordat je dit boek gaat lezen, moet je één ding weten: dat het me spijt. Én dat ik het de volgende keer weer zou doen.

Wat vind jij nou zo mooi aan (het lezen van) origineel Nederlandstalige boeken?

Lezen is natuurlijk verdwijnen in een wereld die je niet kent. Mensen ontmoeten die je in je eigen leven misschien nooit zou tegenkomen. Of juist herkenning vinden in een ander. En wat is er nou mooier als dat in een wereld gebeurt die niet eens zo ver van je weg staat, want vaak spelen Nederlandse verhalen zich af in... jawel, Nederland.

Wat is het opmerkelijkste (leukste, grappigste, coolste, raarste) dat je hebt ervaren dankzij het schrijven en zijn van auteur?

Het leukste wat ik ooit meemaakte is dat ik mijn grote held, John Green, toevallig tegenkwam in Chicago. En dat ik hem mijn net verschenen debuutroman, Pokerface, kon aanbieden. Ik kwam ook nog in een vlog van hem terecht (niet heel lang, een seconde of 5) en dat zorgde ook nog voor één extra verkocht exemplaar van Pokerface.

Is jouw eerste versie vaak erg anders dan wat er uiteindelijk in de winkel ligt?

Nee, dat valt eigenlijk erg mee. Ik lever niet heel snel iets in bij onze uitgever, omdat ik altijd een beetje bang ben dat ze het niet goed genoeg vinden. Dat werkt voor mij goed. Natuurlijk wordt er nog veel aangepast als de redacteur en ik er samen doorheen gaan. Maar de grote lijn van het verhaal verandert meestal niet veel.

Als ik nu in je bestanden zou gaan neuzen, wat is dan het raarste manuscript dat ik zal vinden? Bonuspunten als het over een clown school in de ruimte gaat.

Haha, dat zou je wel willen weten. Nou, eigenlijk zul je vooral slechte verhalen vinden die ik voor mijn eerste boek schreef. Het waren probeersels, oefeningen. Nu heb ik echt geen tijd meer om een verhaal te schrijven wat ik uiteindelijk niet goed genoeg vind.

 

Nieuwsgierig naar meer? Jimi Fender Johnson is nu beschikbaar als paperback, eBook en audioboek.

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu