Brief van Rick Riordan

08 January 2018

Blijf lezen, halfgoden!

Hi guys!

Ik voel me vereerd dat zo veel mensen in Nederland en België mijn boeken lezen. Ik kan me haast niet meer voorstellen dat Percy Jackson en zijn vrienden ooit alleen maar bestonden in verhalen voor het slapengaan voor mijn zoon. Nu zijn Percy Jackson en de Olympiërs en mijn andere boeken in 37 talen vertaald!

Toen mijn zoon Haley op de basisschool zat, bleek dat hij ADHD had en dyslectisch was. Hij vroeg toen vaak of ik verhalen wilde vertellen over de goden en helden uit de Griekse mythologie. Omdat ik daar jarenlang les in had gegeven, deed ik dat maar al te graag. Toen ik op een gegeven moment geen mythes meer te vertellen had, bedacht ik de verhalen over Percy Jackson, waarin halfgoden een rol speelden met dezelfde diagnose als Haley. Alle halfgoden weten immers dat ADHD en dyslexie onmisbare superkrachten zijn voor een held.

Ik had ontzettend veel ideeën die niet in de Percy Jackson-serie pasten, maar ik wilde echt graag verder schrijven over de personages uit Kamp Halfbloed. Daarom schreef ik de Helden van Olympus-serie. Veel van je favoriete personages uit Percy Jackson komen in die serie terug, maar je ontmoet ook een nieuwe cast van Romeinse halfgoden. Ik weet het: dat is niet hetzelfde. Maar ik wilde ook niet dat het hetzelfde was. Een verhaal moet zich blijven ontwikkelen, en als de auteur zich verveelt, doet de lezer dat ook. Als je Helden van Olympus nog niet hebt gelezen, probeer het eens! Ik beloof je dat het verhaal van Percy en zijn vrienden doorgaat – mét een nieuwe wending.

Het verhaal gaat verder in De beproevingen van Apollo waarin Zeus, Apollo’s vader, zijn zoon naar New York City stuurt in de gedaante van een slappe tienerjongen zonder bijzondere gaven. Apollo heeft hulp nodig, en waar kan hij die beter vinden dan in Kamp Halfbloed? Mijn andere serie, Magnus Chase en de goden van Asgard, gaat over de zestienjarige, dakloze Magnus Chase uit Boston. Nadat hij een heldendood sterft en in Walhalla belandt, ziet Magnus dat zijn leven veel ingewikkelder is dan hij dacht. Ik ben al sinds mijn jeugd gek op noordse mythes, en toen een leraar mij op mijn dertiende voor het eerst In de ban van de ring liet lezen, was dat het begin van mijn liefde voor fantasy.

Ik kan niet wachten totdat mijn Nederlandse en Vlaamse fans deel 3 van Magnus Chase en de goden van Asgard kunnen lezen: Het schip der doden. Het boek verschijnt op 9 januari!

Zoals ik eerder heb gezegd, het vertellen van verhalen aan jonge lezers is een beloning op zich.

Blijf lezen, halfgoden!

Rick Riordan 

Kom jij ook naar de Rick Riordan-dag?

JA! JAHA! Rick Riordan-fans opgelet: op zondag 28 januari organiseren we een Riordan-dag in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden! Magnus Chase is in januari namelijk jarig en wat is een verjaardag zonder een feestje?! Het event is voor alle series van Rick! Je kan dus ook komen als je alleen fan bent van Percy Jackson of Jason Grace. 
De komende weken maken we steeds meer activiteiten bekend en we starten met... de Rick Riordan cosplay-wedstrijd! Trek je drietand uit de kast en stap in je leren slippers, want er vallen tijdens de Rick Riordan-dag mooie prijzen te winnen met je Percy/Magnus/Annabeth/etc.-outfit! Zien we je daar shinen met zwaard en schild?

Meer info over de Rick Riordan-dag komt in de loop van de week op onze website en op de Facebookpagina van het evenement!

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu