Q&A met Nina de Pass

30 March 2020

Q&A met Nina de Pass

In april 2020 verschijnt Mijn jaar na jou, het debuut van NIna de Pass. Het is oudjaarsavond in San Francisco. Het feest van het jaar eindigt in een tragisch ongeluk. Cara overleeft het. Haar beste vriendin Georgina niet. Negen maanden later besluit Cara's moeder dat een kostschool in de Zwitserse Alpen de nieuwe start is die haar rouwende dochter nodig heeft. Maar Cara weet dat het niks uitmaakt; Georgina is weg en niets zal haar terugbrengen. Op haar nieuwe school weet niemand iets over Cara's verleden en ze is van plan dat zo te houden. Maar hoe ze ook haar best doet om afstand te bewaren, haar nieuwe vrienden breken de muur die ze zo zorgvuldig had opgebouwd langzaam af. Vooral de ongewone, oprechte Hector, die beter dan wie dan ook begrijpt hoe ze zich voelt. Hoe dichter Cara naar Hector toe groeit, hoe meer Georgina wegglijdt. Het leven omarmen betekent dat ze het verleden moet loslaten, maar Cara weet niet zeker of ze wel een tweede kans verdient.

Wauw, dit klinkt als een heftig maar bijzonder en mooi boek! Om jullie wat meer te vertellen over Nina en haar debuut, hebben we een Q&A georganiseerd. Via Instagram konden jullie vragen stellen. Wij hebben ze verzameld en aan Nina voorgelegd. Lees snel verder!

 

Kun je jezelf voorstellen aan de Nederlandse lezers?

Ik ben Nina – en ik ben zo blij dat mijn debuutroman, Mijn jaar na jou, in Nederland verschijnt. Ik ben me ervan bewust dat dit een vreemde, verontrustende tijd in de wereld is. Ik hoop dat jullie allemaal veilig en gezond blijven.

 

Mijn jaar na jou is je debuut. Zou je ons iets meer kunnen vertellen over wat je inspireerde om dit boek te schrijven? Was het iets dat je moest schrijven of meer omdat je dit verhaal wilde vertellen? Of misschien allebei?

Toen ik zeventien was, was er een vreselijk auto-ongeluk op een school in de buurt – een die me altijd is bijgebleven. Een meisje van mijn leeftijd stierf; een meisje van mijn leeftijd – de chauffeur – heeft het overleefd. Ik kende de betrokkenen niet persoonlijk, maar ik heb er al meer dan een decennium over nagedacht – over wat er is gebeurd, over alles wat daarna kwam.

Mijn jaar na jou gaat niet over dat ongeluk – dat is niet mijn verhaal – maar de gebeurtenissen in mijn roman worden ondersteund door een auto-ongeluk. Jarenlang had ik nagedacht over de nasleep van zo'n tragedie en de complexe relatie tussen schuld en verdriet – hoe verzoen je jezelf met een leven zonder iemand van wie je houdt, als je je verantwoordelijk voelt voor zijn of haar dood?

 

Hoe is Cara ontstaan? Was ze gelijk een compleet karakter? En hoe zit dat met Hector?

Ik had veel geluk met mijn hoofdpersoon, Cara. Ik wist precies wie ze was toen ik begon te schrijven: een zeventienjarig meisje dat een ondraaglijk trauma heeft meegemaakt. Ik was van plan een boek te schrijven over een meisje dat haar verdriet niet begrijpt omdat haar verdriet zo vervuld is van schuldgevoelens. Wanneer Cara op de school in het boek aankomt, Hope Hall, is ze zo getraumatiseerd dat ze veel van zichzelf heeft verloren en een stalen masker ter bescherming ophoudt. Al heel vroeg ontmoet ze Hector, die aan de oppervlakte een beetje een flyboy is. Hij ziet er goed uit, is slim, boeiend, charmeert de leraren en houdt zich alleen aan de regels die hij kiest. Ik hield van het schrijven van Hector – net als Cara hoefde ik niet veel tijd te besteden aan het uitzoeken wie hij was als personage. Ik wist precies wat hij zou zeggen en hoe hij de dingen zou aanpakken.

 

Zijn er eventuele karaktereigenschappen die je van jezelf in het personage van Cara hebt verwerkt?

Oh, dat is een goede vraag. Ik heb echt mijn best gedaan om Cara niet op mezelf of een van mijn beste vrienden te baseren, maar ik weet zeker dat er stukjes van mij in haar zitten – en ook in de andere personages. We schrijven over wat we kennen!

Fotocredit: Alex Lloyd.

Hoe lang heb je erover gedaan om Mijn jaar na jou te schrijven?

Ik schreef de eerste versie vrij snel – in ongeveer zes maanden. Maar ik heb daarna een jaar lang geredigeerd en grote stukken herschreven.

 

Heb je altijd al schrijver willen worden? Was jouw weg naar publicatie een makkelijke?

Nou, ik verzin de hele dag uitgebreide verhalen in mijn hoofd (dat heb ik altijd al gedaan), dus ik dacht altijd dat ik ooit een roman zou schrijven. Maar om de een of andere reden dacht ik dat je veel ouder moest zijn om auteur te zijn! Ik denk dat ik dacht dat met ouder worden ook meer levenservaring komt, en dat ik dus meer te zeggen zou hebben.

Toen ik begin twintig was, ontdekte ik tijdens het lezen en genieten van de Divergent-serie van Veronica Roth dat ze 21 jaar oud was toen de eerste roman in de trilogie werd gepubliceerd. Niet alleen vond ik dit behoorlijk geweldig (en zij is ook behoorlijk geweldig), ik realiseerde me ook dat leeftijd er niet toe doet! Je kunt schrijven hoe oud je ook bent – er is altijd iets te vertellen.

Dus begon ik meteen met schrijven. Ik schreef een vreselijk boek, legde het ten ruste – en hoewel ik niet met een bestseller eindigde, leerde dit me dat ik van begin tot eind een heel boek kon schrijven. Het was mogelijk! Dus begon ik opnieuw en op de een of andere manier was het volgende boek dat ik schreef Mijn jaar na jou

 

Kun je ons meer vertellen over je schrijfproces? Denk je veel na over hoe je dingen formuleert of komt het als vanzelf? Schrijf je eerst een snelle eerste versie die je daarna corrigeert, of wordt elke zin aandachtig bestudeerd voordat je verder gaat?

 

Een groot deel van mijn plezier in schrijven is om te zien waar dingen naartoe gaan en creatief en fantasierijk te zijn terwijl ik schrijf. Ik had een hekel aan planningsessays op school – ik wilde er gewoon mee doorgaan! – en ik denk hetzelfde over het schrijven van romans. Ik begin dan ook meestal niet met schrijven als ik niet weet in welke richting het verhaal gaat. Ik heb overal markeringen – ik weet waar ik heen moet, of wat er moet gebeuren.

 

Had je last van een writers block en wat deed je om daar van af te komen?

Niet echt, maar er waren zeker momenten in het boek die moeilijker te schrijven waren en het schrijfproces vertraagden. Ik schrijf omdat ik van schrijven houd; Ik wil niet urenlang over een zin pijnigen, dus als een scène niet werkt, sla ik een stukje over en schrijf ik een andere scène. Alles ziet er anders uit als je een beetje afstand neemt.

Veel van onze lezers willen waarschijnlijk ook graag schrijvers worden. Heb je misschien wat tips voor jonge schrijvers die proberen hun boek te laten publiceren?

Een auteur die ik enorm bewonder, vertelde me ooit dat ik het boek moest schrijven dat ik graag zou lezen – ik denk dat dit een geweldig advies is. Als je houdt van wat je doet, zal het van de pagina's spatten.

 

Als je iets tegen Cara kon zeggen dat ze heel erg nodig moest horen, wat zou dat dan zijn?

Er is een scène in het boek die erg belangrijk voor me is, waar Hector tegen Cara zegt: ‘Het wordt beter’. Ik zou dit tegen haar blijven herhalen.

 

Kan je een zin of een alinea kiezen uit het boek dat je ontzettend dierbaar is?

De eerste regel die ik schreef in Mijn jaar na jou komt ergens in het midden. Cara zit met Hector op het dak van een gebouw in de plaatselijke stad. Hij vraagt haar of alles in orde is en ze denkt:

‘Alles is mis, omdat ik me voor het eerst in een jaar niet voel alsof ik aan het verdrinken ben.’

Vreemd genoeg heeft mijn Amerikaanse uitgever deze regel op de achterkant van hun editie gedrukt. Ik heb hen of iemand nooit verteld dat dit de eerste regel was die ik schreef of dat dit de regel was die het verhaal voor mij vormde. Maar dit is de hele kern van de roman in één regel – aan het begin van de roman denkt Cara dat ze voor altijd hetzelfde zal voelen, maar naar een nieuwe school gaan en daar nieuwe mensen ontmoeten, veranderen alles.

 

Als je één van je personages in een ander boek van een andere auteur zou kunnen stoppen, welk personage zou dat dan zijn en in welk boek?

Hmm, dat is een leuke vraag. Wat dacht je van Hector in De Hongerspelen? Ik ben heel benieuwd hoe hij het ervan af zou brengen.

 

Welk boek wilde je dat je had geschreven en welk boek wil je nog een keer schrijven? Onderwerp, genre?

Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over All the Bright Places van Jennifer Niven. Het is zo'n krachtig, emotioneel boek – en zo zorgvuldig en mooi. Ik ben erg onder de indruk van Jennifer en haar schrijfkunst.

Ooit zou ik graag een misdaadroman schrijven, maar ik heb altijd gedacht dat het veel plotten en daarmee plannen zou vergen en daar houd ik niet zo van! Wie weet, misschien krijg ik het voor elkaar?

 

Kan je ons vertellen waar je nu mee bezig bent?

Ik werk aan een paar nieuwe YA-projecten en heb veel ideeën in mijn hoofd zitten – dat is alles wat ik nu kan zeggen!

 

Wat hoop je dat lezers meenemen na het lezen van Mijn jaar na jou?

Dat dingen veranderen, of je dat nu wilt of niet, dat het beter wordt en dat echte vrienden je er doorheen zullen helpen.

 

Wij danken Nina voor haar antwoorden! Ook zo nieuwsgierig geworden naar Mijn jaar na jou? Het boek verschijnt 15 april, en je kunt vast een exemplaar reserveren via jouw (online) boekhandel. Klik hier als je Nina's video wilt bekijken waarin ze meer vertelt over het boek, en klik hier als je de boektrailer wilt bekijken. Neem ook eens een kijkje op Nina's website.

Wil je de Q&A liever in het Engels lezen? Klik dan hier

Rather read the Q&A in English? Click here

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu