5 vragen aan Henk Hardeman

18 November 2021

5 vragen aan Henk Hardeman, auteur van Wie is Adam Westerman?

Wie is Adam Westerman? is een superspannende thriller voor fans van Boy 7! We spraken auteur Henk Hardeman over zijn hobby's en zijn nieuwe boek. Lees snel verder!

Kun je kort iets over jezelf vertellen? 

Ik studeerde Nederlands aan de universiteit van Utrecht. Ik schrijf al meer dan twintig jaar kinder- en jeugdboeken. Mijn eerste boek verscheen al in 1998! Wie is Adam Westerman? is mijn eerste YA. Daarnaast werk ik voor uitgevers als redacteur en vertaler. Ik probeer schrijven en werk zo veel mogelijk af te wisselen, maar dat lukt niet altijd. Ik lees graag boeken, zowel kinderboeken (bv van Paul Biegel en Tonke Dragt) als boeken voor volwassenen (bv boeken van Neil Gaiman en Iain Banks). Ook luister ik graag naar allerlei soorten muziek, van de Beatles tot Rammstein. Ik ben niet erg reislustig, hoewel ik veel van Engeland houd en daar dus ook vaak ben geweest. Avonturen beleef ik vooral in mijn hoofd en sommige daarvan zet ik op papier. Ik woon in Amersfoort, niet ver van het prachtige oude centrum. Amersfoort bestaat al meer dan 700 jaar!

Hoe ben je op het idee gekomen voor Wie is Adam Westerman??

Ik ben al een paar jaar geleden aan het verhaal begonnen en heb het pas vorig jaar voltooid. Ertussendoor heb ik nog een hoop andere boeken en korte verhalen geschreven, dus de precieze aanleiding weet ik niet meer. Wel ben ik fan van boeken waarin dubbelgangers en persoonsverwisselingen voorkomen. Eigenlijk praat ik daarmee mijn mond al voorbij! Mijn ‘oerboek’ is een pocket van heel lang geleden: Het geheimzinnige kasteel, van Mary Fitt, een Engelse schrijfster. Ook hierin komt een persoonsverwisseling voor. En ik houd erg van detectiveseries! Wie is Adam Westerman? is feitelijk ook een ‘whodunnit’ (wie is de dader). En zoals in dat genre gebruikelijk is, zet ik mijn lezers graag op het verkeerde been.

Hoe lang duurde het om dit boek te schrijven?

Moeilijk te zeggen, omdat ik er een paar jaar geleden aan begonnen ben, maar er niet voortdurend aan geschreven heb. Tussendoor schreef ik dus ook andere boeken en werkte ik voor uitgevers. Alles bij elkaar een jaar of twee, denk ik, inclusief het herschrijven. Het is voor mijn doen best een dik boek geworden!

Baseer je karakters wel eens op bekende mensen uit je omgeving?

Jazeker! Al gaat dat niet altijd heel bewust en als ik het wel bewust doe, verander ik altijd wat aan een karakter, zodat mensen zichzelf niet zo gauw zullen herkennen. Maar ik denk eigenlijk, en dat hoor ik ook van veel andere schrijvers, dat de meeste karakters iets van mijzelf hebben. Behalve natuurlijk de schurken… hoop ik!

Wat hoop je dat lezers meenemen na het lezen van dit boek?

Ik hoop vooral dat lezers er veel plezier aan zullen beleven, dat ze het spannend en eng zullen vinden. Maar ook grappig, want zelfs in mijn griezeligste boeken zit altijd wel de nodige humor. Verder stop ik niet bewust bepaalde boodschappen in mijn boeken, al moeten ze wel altijd goed aflopen, vind ik. Aan het eind moet de lezer met een gerustgesteld gevoel het boek dicht klappen. De enige uitzondering daarop betreft mijn griezelboeken. Die lopen altijd wel goed af, maar in de staart moet toch een beetje venijn zitten. Een mooie twist, die het verhaal op zijn kop zet.

Fun fact: het beeld voor het omslag van dit boek is gemaakt door de zoon van Henk, Stije! Om precies te zijn is het een door Stije bewerkte selfie. laugh

Wie is Adam Westerman? verschijnt op 23 november 2021.

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu