Would you rather? met Helena Fox

29 July 2019

Would you rather? met Helena Fox

Eerder deze maand interviewde we Helena Fox, de auteur van het nieuwe indrukwekkende YA-boek: Steeds verder weg. Vandaag hebben we weer wat vragen voor Helena Fox, deze keer een hele moeilijke would you rather?. De boekeditie natuurlijk!

Zou je liever alleen lezen op een e-reader of uit fysieke boeken voor de rest van je leven?

Fysieke boeken!

Zou je liever alleen op zichzelf staande verhalen lezen of series?

Op zichzelf staande verhalen!

Zou je liever stiekem van een boek houden dat iedereen haat, of stiekem een boek haten dat iedereen om je heen fantastisch vindt?

Hmmm – Ik haat eigenlijk niets, dus ik kies voor houden van!

Zou je liever dineren met je favoriete auteur of met je favoriete karakter uit een boek? Welke auteur en/of welk karakter?

Dineren met een auteur, maar wie moet ik kiezen?! Er zijn zoveel briljante schrijvers in de wereld en ik zou een hele zaal kunnen vullen met auteurs met wie ik heel graag zou willen praten. Maar als ik zou moeten kiezen – dan zou het op dit moment Max Porter zijn, om te praten over wat hem inspireert als schrijver en als mens, en om het te hebben over de schoonheid van taal, en het licht dat in mededogen verstopt zit.

Zou je liever je favoriete boek zien worden verfilmd, of je favoriete film als boek gemaakt zien worden?

Ik denk van boek naar film, omdat films een gedistilleerde versie zijn van een boek – je krijgt de essentie van het boek en kan terug naar het boek voor het uitgebreide verhaal. Ik weet niet of het andersom net zo goed zou werken. Maar ik weet het niet zeker – ik zou makkelijk overtuigd kunnen worden van het tegenovergestelde.

Zou je liever alleen je favoriete boek mogen blijven lezen, of nooit meet je favoriete boek opnieuw lezen maar alleen maar nieuwe boeken?

Al mijn favoriete verhalen zitten in mijn hoofd – ik laat ze nooit gaan – dus ik zou er geen problemen mee hebben om alleen nieuwe boeken te lezen.

Zou je liever altijd het einde van een boek kennen voordat je het begint te lezen, of nooit een boek uit kunnen lezen?

Wat een moeilijke vraag! Ik zou waarschijnlijk het einde willen weten. Het idee dat je nooit een einde zou kunnen lezen! Ik maak me vaak zorgen om personages en ik hoop altijd dat het allemaal goed komt, dus het zou beter zijn voor mijn hart als ik weet hoe het met ze afloopt voordat ik ga lezen.

Zou je liever in een bibliotheek of een boekhandel worden opgesloten?

Ik HOU van bibliotheken. Altijd een bibliotheek! Boekhandels zijn ook geweldig, maar in een bibliotheek zijn dezelfde boeken als in een boekhandel, en je kan er uren zitten en lezen. Bovendien hangt er in bibliotheken een fijne sfeer, en een geur – alsof de lucht er anders is. En, ik zou constant bang zijn dat ik de boeken in een boekhandel zou beschadigen door ze te enthousiast te lezen of dat de pagina’s kreuken! Dus: bibliotheek, 100%!

Zou je liever alleen met de hand schrijven of alleen op je computer?

Computer. Ik schrijf sneller en kan mijn onderbewustzijn makkelijker bereiken op de computer. Ik hou ook van schrijven met de hand, maar omdat dit of/of is, kies ik voor mijn laptop!

Zou je liever nooit meer lezen of nooit meer schrijven?

OH! Nog een onmogelijke vraag!!

Ik kan me niet voorstellen om nooit meer te schrijven, maar ik kan me ook niet voorstellen om niet meer te lezen – lezen heeft schrijven nodig, zoals een mens lucht nodig heeft. Op dit moment, omdat ik mijn nieuwe boek in mijn hoofd heb, denk ik dat ik schrijven over lezen zou verkiezen… maar ik zou dat niet voor altijd volhouden. Ik weet zeker dat zonder te lezen, het schrijven langzaam minder zou worden – zonder de stimulans van anderen verlies je inspiratie voor je eigen woorden. Bovendien zou ik alle anderen werelden teveel missen. Het zou te eenzaam zijn om nooit meer te lezen.  

 

 

Zouden jullie al deze moeilijke vragen kunnen beantwoorden? Laat het ons weten op Instagram! Steeds verder weg is nu verkrijgbaar in de (online)boekhandel. Lees ook de rest van het interview met Helena Fox, of haar essays over de inspiratie achter haar debuut. 

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu