Ook zo'n fan van H@ck?

30 April 2020

Alles over H@ck van Mirjam Mous

Beste lezer,

Welkom op deze bijzondere fanpagina! Hier vind je alles over H@ck – Het instituut en H@ck – De kolonie, maar ook nieuws over de andere boeken van Mirjam Mous. 

Namens Best of YA en Mirjam Mous, veel lees- en kijkplezier gewenst!

Volg Mirjam Mous via haar website, Instagram of Facebook.

Q&A met Mirjam Mous over H@ck

Via de socialmedia van Best of YA konden onze volgers vragen insturen aan Mirjam. Waar haalt ze haar inspiratie vandaan, lijkt ze op Holden of Prissy uit H@ck en wilde ze altijd al schrijver worden? Bekijk de video!

Trailer H@ck - Mirjam Mous

Deze superspannende trailer werd gemaakt voor H@ck – Het instituut.

Ook zo'n fan van Mirjam Mous? Leer haar nog beter kennen door dit interview!

1. Wat is een typisch Mirjam Mous boek?

Een toegankelijk boek met veel vaart, spanning en humor.

2. Hoe houd je je verhalen realistisch?

Het maakt niet uit of je over mensen of over vampiers schrijft, als het maar klopt. Komt iemand met smetvrees bijvoorbeeld in een vies huis, zal hij of zij daar iets bij voelen en denken en iets moeten overwinnen of juist in paniek raken. Stapt zo’n personage zonder problemen naar binnen, gelooft de lezer je meteen niet meer.

3. Hoe kom je op de namen van je personages?

Ik gebruik namen van mensen die ik ken. Vrienden, oud-collega’s, familie. Maar ook van lezers, die me vragen hun naam te gebruiken. Soms gebruik ik ook een namenboek, want de naam moet in mijn ogen wel passen bij het personage.

4. Hoe betrek je je lezers in je verhaal?

Door het zo op te schrijven dat ze in het hoofd en in het hart van een personage gaan wonen, met hem of haar meedenken, meevoelen, meeluisteren, meekijken en zelfs hetzelfde ruiken. Door de lezers aan het denken te zetten of ze te verrassen. Door te schrijven over onderwerpen, die er in hun wereld toe doen.

5. Wat is volgens jou de kunst van het schrijven?

Zo goed kunnen liegen dat de lezer het gelooft.

6. Je boeken hebben altijd enkele vleugjes actualiteit in zich. Hoe kom je erop om dit te gebruiken?

Elke ochtend begin ik – heel ouderwets – met het lezen van twee kranten en kom dan artikelen en onderwerpen tegen die me boeien. Ik knip ze uit en negen van de tien keer komen ze dan in mijn boek terecht. Bijna alsof ze zich aan me opdringen.

7. Wat komt er eigenlijk eerst: de actualiteit of het verhaal?

De actualiteit dus. Het verhaal ontstaat pas schrijvende. Ik verzin alleen een begin.

8. Wat trekt je zo aan, aan het schrijven van thrillers?

Ik vind het leuk om alle puzzelstukjes kloppend te krijgen en de lezer steeds op het verkeerde been te zetten.

9. Bij een thriller horen natuurlijk onverwachte, spannende ontknopingen. Hoe zijn over het algemeen de reacties op jouw ontknopingen? Hoe ga jij bijvoorbeeld om met kritiek van bekenden (familie) en onbekenden (recensies)?

Meestal worden de onverwachte ontknopingen door zowel familie als onbekenden gewaardeerd. Alleen bij mijn boek TEST zijn de meningen verdeeld. Sommige lezers vinden het geweldig, anderen vinden het veel te heftig, een enkeling zag het aankomen en nog iemand vond het over de top. Ik vind het altijd lastig om met kritiek om te gaan omdat ik een perfectionist ben. Tegelijkertijd weet ik dat er geen boeken bestaan, die iedereen mooi vindt. Ik heb ook mijn voorkeuren. En gelukkig ook maar.

10. Als je een boek mocht schrijven in een ander genre, in welke genre zou je het dan schrijven?

Ik mag best boeken in andere genres schrijven, hoor. En dat doe ik ook!

Meidenboeken zoals Moordmeiden en de Strandtent-serie. Probleemboeken zoals Nee!Doorgeschoten en Fluisterwater. Maar ook boeken voor de basisschool over allerlei onderwerpen en in allerlei genres.

11. Welke auteurs zijn jouw inspiratie?

Ik ben dol op de boeken van Esther Gerritsen, Thomas Rosenboom, Haruki Murakami, Mark Haddon, Nick Hornby, Sarah Waters, Philippe Claudel, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar zo mooi kan ik niet schrijven. Ik heb in het speciaal onderwijs gewerkt en mijn leerlingen zijn mijn inspiratie. Ze vonden boeken al snel saai en te dik. Daarom probeer ik boeken te schrijven, die lekker lezen, met veel vaart en humor. Om vooral die kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen die niet zo van lezen denken te houden.

12. Welk boek had je zelf graag willen schrijven?

Mijn lievelingsboeken zijn Agaat van Marlene van Niekerk en Vernon God Little van D.B.C. Pierre. En toch heb ik niet het gevoel dat ik die boeken graag had willen schrijven. Het zijn geen Mous-boeken. Het zou niet echt zijn.

13. Wat zou je later graag willen doen of schrijven?

Geen idee. Ik denk nooit zo ver vooruit en ik heb geen kristallen bol. Ik weet alleen dat ik nog veel wil schrijven. Misschien gebeurt er binnenkort iets in de wereld en schreeuwt dat om aandacht.

14. Als je één personage (uit alle boeken van de wereld) kon worden voor één dag, welk personage zou je dan kiezen?

Ik moet er niet aan denken. Een boekpersonage overkomt vaak een hoop ellende. Ik blijf liever gezond en gelukkig, zodat ik nog lekker lang kan schrijven.

15. Wat is jouw eigen schrijvers confession? Schrijf je bijvoorbeeld altijd alleen op maandag of kan je alleen werken met een chocoladereep naast je laptop etc.

Ik schrijf zeven dagen per week en eet zelden chocolade. Maar ik kan alleen werken als het stil is en niemand mij stoort. Op mijn fijne schrijfkamer en dus niet met een laptop in het café, zoals sommige schrijvers doen. En liefst in joggingbroek, want ik wil mijn kleding niet voelen.

16. Wat is je guilty pleasure? Welk boek heeft stiekem nog een plekje in je hart?

De hele serie van Vier vriendinnen en een spijkerbroek. Wel over meiden, maar erg goed en overtuigend neergezet.

17. Wat zou je aan alle Young Adult lezers (en wie weet toekomstige schrijvers) willen meegeven?

Lees en geniet. En aan wie weet toekomstige schrijvers: geef nooit op, wat iedereen ook zegt. Lees en oefen veel. Wees niet te snel tevreden. Als je schrijver wilt worden, heb je doorzettingsvermogen nodig.

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu