5 vragen aan Miriam Bruijstens

14 November 2023

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Bij Best of YA geven we naast vertaalde boeken ook een hele hoop origineel Nederlandstalige werken uit. Afgelopen zomer verscheen er zo een van Miriam Bruijstens. De kleuren van de zee is een zomerse LHBTIQ+ YA over identiteit, diversiteit, en je eigen plek in de wereld vinden. Het leek ons leuk om Miriam een paar vragen te stellen over haar, en over haar boek.

 

Heb je een favoriete zin uit De kleuren van de zee

Mijn favoriete zinnen uit mijn boek zijn de openingszinnen: 'Ik heb een vuurtoren gevonden. Een vuurtoren die van niemand is. Een vuurtoren die van ons kan worden.'

Niet alleen zijn het de eerste zinnen uit het boek, het zijn ook echt de eerste zinnen die ik bedacht toen ik aan dit manuscript begon. Meestal begin ik niet bij het begin als ik ga schrijven, maar in dit geval dus wel. Die zinnen zijn zowel het begin van Hannahs avontuur als van mijn avontuur met dit boek, dus daarom zijn ze mijn favoriet.

Wat vind jij nou zo mooi aan (het lezen van) origineel Nederlandstalige boeken? 

Ik vind het leuk dat er eindelijk wat meer aandacht komt voor diverse en inclusieve Nederlandstalige boeken. Ik hoop dat we in de toekomst nog veel meer diversiteit en inclusiviteit kunnen verwachten, zodat iedereen zich gezien en gehoord kan voelen.  

Als er een film van je boek gemaakt zou worden, van welke scène zou je dan hopen dat die in het script komt?

Als er ooit een film van De kleuren van de zee gemaakt wordt, zou ik sowieso de eerste echte date van Hannah en Dot erin willen zien, omdat het zo schattig is. Maar ik zou ook graag wat scènes met Hannah en haar ouders erin willen houden, zodat iedereen het liefdevolle gezin kan zien waarin Hannah opgroeit. Maar eigenlijk denk ik dat De kleuren van de zee het beter zou doen als serie. Een beetje zoals Heartstopper, dat is natuurlijk mijn grote droom. 

Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Mijn hoofd zit helemaal vol met ideeën. Als ik op straat iemand een zin hoor zeggen, kan ik daar vaak meteen al een scène voor een boek bij bedenken. Ook muziek en series kunnen een inspiratiebron zijn, of een mooie zin die ik ergens gehoord of gelezen heb. Maar het liefst haal ik mijn inspiratie uit het dagelijks leven, omdat dat vaak absurder is dan dat je het kunt verzinnen.

Als je lezers 1 ding meenemen van het lezen van dit boek, wat zou jij dan willen dat het is?

Lezers mogen helemaal zelf weten wat ze uit het boek halen en óf ze er überhaupt iets uithalen, maar wat ik hoop dat ze meenemen na het lezen van dit boek is dat iedereen zichzelf mag zijn en dat je goed bent zoals je bent. Ik denk dat dat in de basis de boodschap van De kleuren van de zee is. 

 

Nieuwsgierig naar meer? De kleuren van de zee is nu beschikbaar als paperback, eBook en audioboek. 

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu