Piper Perish en ik

24 January 2016

Piper Perish en ik

Toen ik hoorde dat er ook geïllustreerde young-adultboeken bestonden, was ik ergens een beetje jaloers. Zoiets, concludeerde ik, was mijn volgende droom. Een omslag was me al eens gelukt.. Maar een echt boek illustreren. Wauw, dat was gaaf. En opeens kwam die droom uit! Want op mijn vakantie kreeg ik een mailtje van Susanne en Suzanne: of ik zin had om een young adult boek te illustreren. WAT!? Hell yeah!

Allereerst was het natuurlijk belangrijk dat ik zelf het boek zou lezen. Niet alleen om te weten wat ik ging illustreren, maar ook om een beetje feeling te krijgen met het verhaal. Het boek gaat over Piper Perish, een meisje dat dolgraag naar een super exclusieve kunstacademie zou willen. Ze wordt toegelaten, maar haar beste vriendin niet. En dat niet alleen, haar zwangere zus (met wie ze geen goede band heeft) en financiële problemen maken het er naar dat ze misschien helemaal niet kan gaan. Ik heb het verhaal zelf met heel veel plezier gelezen en ik kan niet wachten op de Nederlandse vertaling.

Zelf heb ik natuurlijk ook op de kunstacademie gezeten, dus ik kon me heel gemakkelijk met Piper identificeren. Het is namelijk niet niks om te kiezen voor een kunstopleiding; er is veel onzekerheid en je zal behoorlijk wat weerstand voelen. Niet iedereen snapt namelijk dat dit ook echt een studie is. En dan heb je ook nog je werk; iedereen heeft er een mening over. En omdat kunst vaak een ontzettend persoonlijke fundering heeft, is het moeilijk om je weinig aan te trekken van kritiek. Piper’s emoties kwamen heel realistisch op mij over en ik kan niet wachten dit om te gaan zetten in beeld. 

Bijzonder aan dit boek is dat de Amerikaans ARC (Advance Reading Copy) al illustraties heeft. Het werd dus mijn taak om de bestaande illustraties te vergeten, om juist mijn eigen interpretatie over te brengen. En dat is soms knap spannend, kan ik je zeggen! Toen ik het boek aan het lezen was, was ik al een beetje aan het nadenken hoe ik bepaalde illustraties zou aanpakken en daar maakte ik dan meteen een aantekening van.

Ik ben nog niet met de binnenwerkillustraties begonnen, maar ik ben wel al vol op bezig met de omslag. Ik wil met de omslag meteen een soort toon zetten voor het hele boek. Ik ben nu bezig met het schetsen (en uitwerken) van de omslag en als dit klaar is, dan ga ik bezig met de schetsen voor het binnenwerk. Het is daarbij vooral heel veel verschillende dingen proberen en tekenen. Ik krijg altijd heel veel ideeën en niet alles wordt uiteindelijk mooi. Ik probeer verschillende materialen, technieken en kleuren uit.

Omdat het binnenwerk zwart-wit gaat worden, wil ik kleur een belangrijke rol laten spelen op het omslag. Ik ben momenteel dus flink aan het spelen met ecoline. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van het eindresultaat!

Emmy van Ruijven
Zonenmaan.net

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

Column: Optelsom

Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu