5 vragen aan Esther Walraven

19 December 2023

5 vragen aan Esther Walraven

Wij mochten weer 5 vragen stellen aan een van onze toffe Nederlandse auteurs. Esther Walraven is een gezondheidswetenschapper en schrijfster van educatieve kinder- en YA boeken. Haar YA-boek Wind is onderdeel van onze Best of YA XS serie.

 • Wat is jouw favoriete zin uit een van je boeken?

“Hoe kon juist híj, mijn vader, voor wie ik zoveel respect had, zoiets stoms doen?”

Deze zin komt uit Wind, mijn nieuwste Best of YA XS, over een jonge kitesurfer, wiens vader wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zin geeft de kern weer van wat Sam, de hoofdpersoon, voelt. Om de situatie thuis te ontvluchten gaat Sam een zomer lang kitesurfles geven op Vlieland. Maar als Sam gevoelens krijgt voor Cheyenne, die bij hem kiteles volgt, beseft hij al snel dat hij de realiteit zelfs tussen de golven niet achter zich kan laten…

 • Is het schrijven voor kinderen en voor jongeren heel anders?

Jazeker, al komt dat waarschijnlijk voor een groot deel door het type boeken dat ik schrijf. Voor YA schrijf ik vooral psychologische fictie, en voor de jongere doelgroep vooral non-fictie boeken, met weetjes over allerlei wetenschappelijke onderwerpen: de Waarom-serie. Voor beide doe ik heel veel research, maar de manier waarop ik het opschrijf verschilt. Bij de Waarom-boeken werk ik weetje voor weetje uit in begrijpelijke taal, terwijl ik bij mijn YA-boeken echt helemaal in mijn verhaal duik en me op allerlei manieren probeer in te leven in de hoofdpersonen.

 • Wat vind jij nou zo mooi aan (het lezen van) origineel Nederlandstalige boeken?

Er zijn zoveel mooie Nederlandstalige boeken op de markt, die echt het lezen waard zijn. Ik lees graag psychologische romans en contemporary YA. Dat soort boeken zet je echt aan het denken: hoe is het om als jongere een chronische ziekte te hebben? Hoe is het om in oorlog te leven? Hoe is het om een naaste te verliezen? Hoe is het om te moeten (over)leven in een totaal andere situatie dan je eigen situatie? Door te lezen krijg je meer begrip voor anderen, het maakt je wereld echt een beetje groter.

 • Wat is je schrijfproces? Weet je van te voren hoe het boek gaat eindigen?

Het begint met inspiratie en die heb ik gelukkig genoeg, hahaha. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Mijn nieuwste YA-boek ‘Wind’ is bijvoorbeeld gebaseerd op alle berichten over grensoverschrijdend gedrag van de laatste tijd. Ik vroeg me af hoe het voor een jongere zou zijn als één van de ouders hiervan beschuldigd wordt. Voordat ik ga schrijven, bedenk ik hoe het verhaal er in grote lijnen uit gaat zien en welke boodschap ik wil overbrengen. Veel belangrijke gebeurtenissen liggen dan al vast in mijn gedachten, ook het einde, ja. Al kan er tijdens het schrijven heus nog wel wat veranderen. Soms hebben je personages een eigen wil en loopt het verhaal toch anders dan je vooraf had bedacht. Dat maakt het schrijven zo ontzettend leuk.

 • Van alle dingen die je als auteur hebt bereikt, waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op als ik lezers met mijn boeken weet te raken en als ik mensen door mijn verhalen aan het denken zet. Ik krijg vaak heel mooie reacties op mijn boeken, zelfs van lezers die niet (meer) tot de doelgroep behoren. Ook vind ik het geweldig als iemand door het lezen van een van mijn boeken het plezier in lezen (terug)vindt! Ik hoop dat mijn boeken veel jongeren leesplezier kunnen bezorgen en ik zo de wereld van anderen een beetje groter kan maken.

 

Nieuwsgierig naar meer? Wind is nu beschikbaar als hardcover en eBook.

 

 

© Joke Schut Photography

  Meer in deze rubriek

  5 vragen aan Buddy Tegenbosch

  5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

  5 vragen aan Miriam Bruijstens

  5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

  Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

  Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

  5 vragen aan Henk Hardeman

  Auteur van Wie is Adam Westerman?

  Pages

  Meer in deze rubriek

  5 vragen aan Buddy Tegenbosch

  5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

  5 vragen aan Miriam Bruijstens

  5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

  Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

  Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

  5 vragen aan Henk Hardeman

  Auteur van Wie is Adam Westerman?

  De uitdager van Taran Matharu

  De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

  Q&A met Nina de Pass

  De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

  hunger games omslag

  Would you rather? met Helena Fox

  Zou jij kunnen kiezen?

  Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

  Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

  Ook zo'n fan van H@ck?

  Klik dan hier!

  Interview met Nic Stone

  Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

  LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

  Suzanne Collins over De Hongerspelen

  ‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

  Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

  Column: Optelsom

  Wendy Brokers over haar boek De laatste halte

  'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

  Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

  #vraaghetdecorrector

  We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

  Blijf lezen, halfgoden!

  Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

  buddy livestream

  Op zoek naar de boektrailer...

  Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

  Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

  Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

  Column: Mink, magie en Huize Sandra

  Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

  Piper Perish en ik

  Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

  Interview Iris Boter

  Terug naar de dinosauriërs

  Interview met Iris Boter

  Taran Matharu

  Historie, cultuur en Pokémon

  Een interview met Taran Matharu