Column Wendy Brokers: Optelsom

11 October 2018

Column: Optelsom

De laatste halte is het YA-debuut van Wendy Brokers en verschijnt dit weekend. In deze column vertelt ze over hoe ze op het idee kwam voor dit boek. 

Laatst vroeg ik het me nog af en nu, voor deze column, opnieuw. Waar de verhaallijn vandaan kwam dus. Ik zal eerlijk zijn: ik weet het niet meer. Dat klinkt suf, maar het is wel de waarheid.

Het zou makkelijk zijn om te zeggen dat het door het concert van Ariana Grande in Manchester kwam. Maar voor die vreselijke dag in mei stond er al van alles in mijn laptop. Was het verhaal van Ralph al uitgedacht. Was een wereldstad al het strijdtoneel. Het zal dus wel een optelsom zijn geweest van al die aanslagen, in al die steden, met al die slachtoffers. Jong en oud. Met welke geloofsovertuiging of huidskleur dan ook.

Het was wel het bewijs dat wat ik schreef actueel was. Dat dit waar dan ook kan gebeuren en wie dan ook kan overkomen. Op elk moment.

Ik vroeg me af of het me zou lukken dit verhaal door de ogen van vier jongeren, vier young adults, te vertellen. Of het me zou lukken om lezers mee te nemen op een werkweek die je zelf nooit hoopt mee te maken.

Dat het Londen moest zijn waar het verhaal zich afspeelde, stond niet eens ter discussie. Londen is my favorite place to be. Hoe vreselijk ik het ook vond dat ik van deze geweldige stad net zo goed een fictief slachtoffer maakte.

Ralph. Zijn verhaallijn. Die liet me gewoon niet los. Zijn personage liet me gewoon niet los.
Ik krabbelde ideeën op mijn telefoon, op de achterkanten van supermarktbonnetjes en ik typte korte steekwoorden en oneliners onderaan het verhaal. Kriskras door elkaar om er in een later stadium een geheel van te maken. Van zijn interacties met Jonas, Loïs en Naima. Van zijn gedachten. Van zijn kijk op het leven en op de wereld. Van zijn vastberadenheid en zijn gevoelens.
Wat ben ik van die jongen gaan houden.
Nu jullie nog.

Ik hoop dat je niet alleen geniet van De laatste halte, maar dat het verhaal je ook aan het denken zet. Dat we met zijn allen moeten blijven vechten voor verdraagzaamheid en liefde, hoe moeilijk en verdeeld het soms ook is en lijkt.
Want dát is de allergrootste overwinning die we kunnen boeken.

Liefs,
Wendy

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

Pages

Meer in deze rubriek

5 vragen aan Esther Walraven

5 vragen aan Esther Walraven, auteur van Wind.

5 vragen aan Buddy Tegenbosch

5 vragen aan Buddy Tegenbosch, auteur van Jimi Fender Johnson.

5 vragen aan Miriam Bruijstens

5 vragen aan Miriam Bruijstens, auteur van De kleuren van de zee

Kijktip: Mijke Pelgrim vertelt over haar nieuwe boek

Bekijk de video: Dwarsloper in 1 minuut!

5 vragen aan Henk Hardeman

Auteur van Wie is Adam Westerman?

De uitdager van Taran Matharu

De wereld van de uitverkorene zit vol geschiedenis, en is gebaseerd op vijf jaar onderzoek naar vermiste personen, verloren artefacten en ons vergeten verleden.

Q&A met Nina de Pass

De auteur van Mijn jaar na jou beantwoordt al jullie vragen

hunger games omslag

Would you rather? met Helena Fox

Zou jij kunnen kiezen?

Interview met Helena Fox over Steeds verder weg

Lees hier alles over de inspiratie achter het indrukwekkende boek Steeds verder weg.

Ook zo'n fan van H@ck?

Klik dan hier!

Interview met Nic Stone

Interview met YALFest-auteur Nic Stone.

LONGREAD: een interview met Suzanne Collins

Suzanne Collins over De Hongerspelen

‘Zij en ik is een liefdesbrief aan mijn tiener-zelf’

Auteur Nic Stone over haar boek Zij en ik

'Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Een openhartige brief van Sarah J. Maas aan al haar lezers

#vraaghetdecorrector

We interviewen Gail, corrector en persklaarmaker voor Best of YA.

Blijf lezen, halfgoden!

Een brief van Rick Riordan, halfgod onder de YA-auteurs

buddy livestream

Op zoek naar de boektrailer...

Buddy Tegenbosch neemt je mee op reis door New York

Zo kwam ik op het idee voor De eliminatie

Daniëlle Bakhuis over haar nieuwste boek

Column: Mink, magie en Huize Sandra

Mirjam Mous vertelt over Het Eos-project

Piper Perish en ik

Emmy van Ruijven vertelt over het illustreren van Piper Perish 

Interview Iris Boter

Terug naar de dinosauriërs

Interview met Iris Boter

Taran Matharu

Historie, cultuur en Pokémon

Een interview met Taran Matharu